PRIPREMITE SE / Računi za smeće poskupjet će 200 posto: Varaždinci će novi udar na kućni budžet prvi osjetiti

Varaždinci svoju brigu za okoliš i provođenje zakona države u kojoj žive, skupo plaćaju

7.12.2018.
7:00
VOYO logo

Nada Štimac živi sama s mirovinom manjom od 2.000 kuna. Život koji ionako nije lak od 1. srpnja je Nadi postao još teži jer od tog mjeseca je i to malo smeća što proizvede postalo neopisivo skupo. 

''Nama je poskupio odvoz otpada od 100 do 150 posto. Moj račun je prije poskupljenja bio 42 kune i dvije lipe. Sad mi je predzadnji račun 125 kuna. Dobro, zadnji je za 28 kuna manji, ali je iznos i dalje nenormalan, 104 kune. Mislim da je to za građane velik udar, pogotovo za samce. Ja više plaćam sada odvoz otpada nego ratu plina ili ratu struje. Je li to normalno? Nije'', upozorava Nada.

Nema kome se nije žalila u ovih pet mjeseci, kao i mnogi drugi Varaždinci udruženi na Facebook stranici Varaždinsko smeće. No, uzalud. Samac koji nema uvjete za kompostiranje, već mora bacati i bio otpad, na najvećem je udaru. Naravno da je i oporba prigrlila situaciju u kojoj su građani nezadovoljni i glasno kritizira znatno skuplji obračun odvoza smeća.  

''Taj fiksni dio je iznio 28 kuna + PDV, sad iznosi 82 kune + PDV za one koji nemaju komproster i svoj bio otpad moraju odlagati u kantu za bio otpad. To je apsoultno neprimjereno i mi želimo znati koja kalkulacija je bila toga i na žalost do dana današnjega mi to nismo saznali'', kaže predsjednik gradske organizacije SDP-a u Varaždinu.

U tvrtki koja odvozi otpad, kažu da samo provode zakon, koji je propisao da se više cijena odvoza ne obračunava prema kvadratima stana ili broju članova domaćinstva. Zato Nada plaća isto kao i četveročlana obitelj. 

''Najveći problem nastaje kod samačkih domaćinstava koji su do stupanja novog zakona na snagu novog zakona imali obračun prema broju članova. I tu prema broju članova, kad se uzme da je jedan član plaćao 40 ili 50 kuna do sada, a da sad plaća od 90 do sto kuna, da- tu nastaje razlika, ali isključivo zato što se primjenjuje zakonska regulativa'', objašnjava direktor Čistoće Davor Skroza.

No, nemojte misliti da je poskupljenje odvoza samo varaždinski problem. Vjerojatno je i u vaše mjesto već stiglo ili će stići s idućim računom jer svi gradovi i općine imaju iste obveze, samo je Varaždin s provedbom krenuo prvi. 

''Svi gradovi koji su u međuvremenu uskladili cjenike sa zakonom i s uredbom, evo najbliži nama tu gradovi Krapina, Korpivnica, Čakovec, Pula, Istra, sve su to sredine koje malo brže reagiraju nego neke druge sredine. Cijene su im porasle čak i više nego u Varaždinu'', kaže gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok

Čehok najavljuje mjere pomoći pri plaćanju računa onim najugroženijima, ali zasad još nisu krenule. Naprotiv, Nada na Dan grada čita još jednu neugodnu vijest.

''Evo sad od 1.1. još jedan namet za nezaposlene, umirovljenike, siromašne, poskupjela nam je komunalna naknada 25 posto'', upozorava Nada.

Varaždince moramo pohvaliti. Zbog toga što razvrstavaju, uspjeli su u samo nekoliko mjeseci smanjiti količinu miješanog komunalnog otpada za 34 posto i svi moraju slijediti njihov primjer kako bi ispoštovali norme Europske Unije. Ali to što su dobar primjer Varaždince ne tješi previše jer svoju brigu za okoliš i provođenje zakona države u kojoj žive, skupo plaćaju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo