pokrenuli peticiju / 'Radit će u sezoni, prijeći limit i otići, a poslodavci u problemu'. Studenti u borbi za veći porezni limit

Peticiju za povećanje poreznog limita u samo nekoliko dana potpisalo više od 10 tisuća studenata

16.6.2022.
21:00
VOYO logo

Iako im je minimalna satnica ove godine narasla i primaju veće plaće, studenti ne mogu zaraditi više. Ograničava ih porezni limit koji je ostao isti. Stoga su pokrenuli peticiju. Traže povećanje poreznih olakšica poreznoj kartici roditelja s 15 na 22 i pol tisuće kuna. Ministar financija najavljuje sastanak.

Lukrecija Bednjički radi od svoje 16 godine, prvo na učenički, a sada na studentski ugovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svašta sam radila od skladišta, pumpi, trgovine, medija, i radim zato što želim i jer ne želim mamu i tatu tražiti novce kad idem van i potencijalno štedim za nešto u budućnosti", govori.

Iznos satnice često se mijenja, a mijenjaju se i poslovi. Koliko zarađuje mora paziti jer ne smije prijeći limit od 15 000 kuna da njezini roditelji ne bi izgubili poreznu olakšicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prošlu godinu sam se tresla pazila hoću li prijeći ili ne i eto na kraju mi se desilo da sam ipak prešla", kaže.

Njezina majka sada mora platiti razliku od 7 tisuća i 80 kuna, nada se na rate. Da bi njezina kći nastavila neograničeno raditi izbrisala ju je iz porezne kartice, kaže bilo bi lakše kad bi roditelji o prekoračenju limita bili upozoreni na vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
vrijedna radna snaga /

Nedostaje radnika, a studenti ograničeni godišnjim limitom koji se nije mijenjao od 2018. godine. Plaća je rasla

Image
vrijedna radna snaga /

Nedostaje radnika, a studenti ograničeni godišnjim limitom koji se nije mijenjao od 2018. godine. Plaća je rasla

"Po rješenju to treba platiti odmah u punom iznosu, ja to ne mogu platiti na taj način jer je to gotovo cijeli iznos moje plaće. Kad već postoji limit neka postoji i signal da se to stopira da je ja maknem i da ona može raditi svoj posao normalno", ističe Martina Kasunić Bednjički, Lukrecijina majka.

Studenti su pokrenuli peticiju i traže povećanje poreznog limita s 15 na 22 i pol tisuće kuna. Minimalna studentska satnica s 21 kunu i 50 lipa, narasla je na 29 kuna i 30 lipa , a limit je ostao isti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neven Pintarić, predsjednik Hrvatskog studentskog zbora kaže: "Ona se od 2018. povisila za 36 posto i to nam studenti ukazuju da sada mogu raditi manje nego što su mogli 2018.

Ministar financija, Zdravko Marić idućih dana najavljuje sastanak sa studentima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Taj apel nije iz prizme samo tako da se olakša neki studentski život nego iz prizme toga da žele dodatno raditi, a u isto vrijeme u pojedinim segmentima gospodarstva turizmu, građevini, trgovini nedostaje radne snage pa ih možda kroz taj način možemo povezati", istaknuo je.

Studenti poručuju da limit sada dostignu puno brže što ih ograničava pri zaposlenju pogotovo u sezoni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Problem je što će krenuti raditi u sezoni i onda će nakon nekog vremena reći e sad više ne mogu jer ću prijeći limit od 15 tisuća kuna, a poslodavac će s druge strane biti u problemu jer će ostati bez radnika", govori Pintarić.

Peticiju za povećanje poreznog limita u samo nekoliko dana potpisalo je više od 10 tisuća studenata, jer s općim rastom cijena stipendije i roditeljski džeparac za život mnogima nisu dovoljne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo