DOBRE VIJESTI ZA DIO RADNIKA / Radnicima u graditeljstvu rastu plaće, a kad će vama? Premijer kaže: 'Na jesen ćete vidjeti paket'

iz HNB-a da su u privatnom sektoru plaće pratile rast inflacijE

13.7.2022.
20:11
VOYO logo

Rastu temperature na gradilištu, a rastu i cijene pa se teško zarađena plaća građevinara brzo troši - jede ju inflacija!

"300, 400 kuna potrošite, a nema ništa. Još ako uđemo u euro, a budemo, banana", kaže Stipan Uložnik, radnik na gradilištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znatno su poskupile sve stvari. -Što kažu radnici? Za sad radnici rade svoje, plaćeno im je dobro, ali i oni već primjećuju da imaju sve manje u džepu", objašnjava Tomislav Starček, poslovođa na gradilištu.

Image
tako se to radi /

U državnoj tvrtki radnicima će dizati plaće kako budu rasle cijene. Korekcije će raditi svakog mjeseca

Image
tako se to radi /

U državnoj tvrtki radnicima će dizati plaće kako budu rasle cijene. Korekcije će raditi svakog mjeseca

Radnicima u graditeljstvu od 1. kolovoza rastu plaće. Hrvatska udruga poslodavaca potpisala je novi kolektivni ugovor sa Sindikatom. Kad se proširi na sve zaposlene u sektoru, rast plaća i usklađivanje s inflacijom obuhvatit će oko 150 tisuća radnika. Novi ugovor jamči minimalnu plaću od 5100 kuna bruto i na to idu dodatci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U prosjeku je 10 i više posto povećana plaća u odnosu na ono do sada. One nisu linearno povećane nego su najintenzivnijim radnim skupinama povećane osjetno, a ovima više rangiranim skupinama su manje povećane", tvrdi Mirko Habijanec, predsjednik HUP-Udruge poslodavaca graditeljstva.

Uz plaću rast će im terenski dodatak, božićnica, regres i neoporezivi iznos za prehranu. Zaposleni u drugim sektorima s razlogom se pitaju što je s nama, kad ćemo i mi na red? U HUP-u poručuju da su njihovi članovi već dizali plaće i da im nije lako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naša troškovna baza izuzetno raste u zadnjih godinu dana, imamo izuzetno velike troškove energije. Mi smo svi svjesni da će dobit svih hrvatskih poduzetnika značajno pasti", poručuje predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca, Mihael Furjan.

Guverner HNB-a kaže da su plaće u privatnom sektoru pratile rast inflacije, dok u javnom nisu. Rast plaća u skladu s inflacijom može biti i dvosjekli mač, jer održava inflaciju, smatra Vujčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Realne plaće ove godine neće rasti, taj impuls ne bi trebao biti previše značajan, impuls povećanja agregatne potražnje zbog rasta plaća", poručuje guverner Hrvatske narodne banke, Boris Vujčić.

Ali treba imati na umu građane s niskim primanjima koji će uz inflaciju, teško podnijeti i prelazak na euro! Kako će Vlada pomoći, premijer još ne otkriva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na jesen ćete vidjeti paket, Vlada trenutno ima puno drugih prioriteta. Mi ćemo naše mjere kalibrirati tako da pomognemo onima kojima je najpotrebnije", kaže predsjednik Vlade, Andrej Plenković.

Novi ministar financija morat će razmotriti i HUP-ov prijedlog porezne reforme po kojoj bi neto plaće rasle od 200 do 1600 kuna. Sindikati već sad upozoravaju da su sadašnje plaće na dnu europskih!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od 20 zemalja eurozone, mi smo trenutno predzadnja zemlja i kad je u pitanju minimalna plaća, koja je oko 500 eura i kad pretvorimo prosječnu plaću koja je 1010 eura", tvrdi Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Kako to neslavno izgleda na računu, zaposleni će moći vidjeti od kolovoza kad će im se plaća prikazivati i u eurima!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo