Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
U jeku štrajkova

Raskol u zbornici: Prvi put u povijesti dio učitelja ima 1000 kn veću plaću od kolega u istoj školi

Tako bi to moglo izgledati već idućeg tjedna ako zagrebački gradonačelnik ispuni obećanje i povisi plaće učiteljima

Irena Pirjać/ 4.10.2019. u 17:05
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U istoj zbornici, jednom učitelju povišica od 1000 kuna, drugome ništa. Tako bi to moglo izgledati već idućeg tjedna ako zagrebački gradonačelnik ispuni obećanje i povisi plaće učiteljima - ali samo onima u boravku.

Resorna ministrica kaže - neću se miješati u gradska posla. Nastavnici i dalje negoduju oko plaća, a stižu im i nova zaduženja. 

Prvi put u povijesti zagrebački će učitelji koji rade u istoj školi idući tjedan dobiti - različitu plaće. I do 1000 kuna povišice dobit će učitelji u produženom boravku. Obećanje je to zagrebačkoga gradonačelnika koje dolazi u jeku štrajkova i pregovora sindikata s Vladom i resornim ministarstvom.

"To je jedan vrlo mali postotak, ako do toga i dođe. To ne znam. Ne ulazim u politiku Grada. To su učitelji koji su u produženom boravku, njih 600-700 u odnosu na 10.000 zaposlenih", govori za RTL Danas ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U školskom sindikatu kažu - to je dobra poruka Vladi.

"Zagrebački je gradonačelnik napravio nešto što jest presedan. Ali i nešto što bi na neki način trebalo biti putokaz i svim ostalim gradonačelnicima, odnosno da budem još precizniji: osnivačima škola", rekao je predsjednik Školskog sindikata "Preporod" Željko Stipić.

Upravo se čita

Image
STELIO SIMCICH

'Zvao sam druge da pomognu, no mislili su na svoje g***ce. Da je netko uskočio, čovjek bi danas bio živ...'

Nastavnici za tjedan dana kreću u novi štrajk

I dok sindikati traže veće plaće, u Ministarstvu demografije pripremaju novi projekt pod nazivom "Igraj se i uči" o uvođenju produženog boravka u više škola, ali i nastave za vrijeme ljetnih školskih praznika.

"Temeljem iskazanog interesa roditelja i škola, da se omogući da se pohađaju edukativni sadržaji jer niti jedan roditelj nema dva i pol mjeseca godišnjeg odmora. 
Na ovaj način relaksirat će se i omogućiti da djeca imaju i edukativni i sportski sadržaj", dodaje Stipić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

70 milijuna kuna vrijedan projekt koji će se financirati iz EU fondova roditelje bi mogao rasteretiti, a učitelje dodatno opteretiti, kažu u sindikatu.

"Kao da se ide grlom u jagode! Jer tko izađe s podatkom da mu treba točno 70 milijuna kuna da će zaposliti učitelje, onda ja znam da je to neozbiljno. Jer nedostaje infrastruktrue i analiza", kaže Stipić.

Projekti uvođenja produženog boravka značit će, čini se, i restrukturiranje u školstvu. Jer dok iz jednog Ministarstva stiže poruka o novim zapošljavanjima, u drugom kažu - nastavnika je previše.

"U sklopu projekta bit će omogućeno i zapošljavanje novih učitelja, pomoćnog i stručnog osoblja, koje će također biti financirano iz europskih sredstava", rekao je Ivica Bošnjak, pomoćnik ministrice za demografiju, obitelj i mlade. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Nama bi to omogućilo da s jedne strane riješimo i tehnološke viškove, i s druge strane, a to nam je u fokusu, još podignemo razinu obrazovanja naših učenika", dodala je Divjak.  

U međuvremenu, nastavnici, za tjedan dana, kreću u - novi štrajk.

Irena Pirjać/ 4.10.2019. u 17:05
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Drama u Sikirevcima

Slavonac našao poruke koje je svećenik slao njegovoj supruzi: 'Nagovarao ju je na grupnjak, slao snimke...'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba