UBOJSTVO U SPLITU / Raste femicid: 'Mi toleriramo nasilje. Navodno se borimo protiv njega, ali samo verbalno'. O ubojstvu u Splitu oglasio se i ministar

Image
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

'Hrvatski kazneni zakon ne poznaje femicid kao zločin počinjen prema ženama i intimnim partnericama'

1.12.2021.
10:30
Miroslav Lelas/PIXSELL
VOYO logo

Zaposlenicu trgovine u Poljičkoj ulici u Splitu u utorak je usred bijela dana ubio bivši partner s kojom ima dijete. Prvo ju je napao verbalno dok je ona slagala police u trgovini, a onda ju je krenuo ubadati, prema izjavama očevidaca, više od 10 puta pred mnoštvom šokiranih kupaca.

O ovom stravičnom ubojstvu, na svom Facebooku, oglasio se i Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Povodom strašnog i tragičnog događaja u Splitu u svoje osobno ime i u ime Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike želim ovim putem izraziti iskrenu sućut obitelji. Najžešće osuđujem ovaj čin nevjerojatnog obiteljskog nasilja.

Image
stručnjak za kriminalistiku /

'Ovakve događaje je teško spriječiti. Zaštitar je s građanima savladao napadača, to je jedino što je mogao napraviti'

Image
stručnjak za kriminalistiku /

'Ovakve događaje je teško spriječiti. Zaštitar je s građanima savladao napadača, to je jedino što je mogao napraviti'

I ovaj nemili događaj još jednom ukazuje da borba protiv obiteljskog nasilje ne smije prestati. Moramo se kao društvo nastaviti boriti i raditi na tome da cijeli sustav bude bolji, kako bi spriječili ovakve događaje u budućnosti, a žrtvama ustrajno pomagati”, izjavio je Aladrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Splitska Udruga Domine je nakon ovog brutalnog ubojstva u izjavi za medije pozvala da se zaustavi femicid tj. muško nasilje nad ženama.

Ističu da hrvatski kazneni zakon ne poznaje femicid kao zločin počinjen prema ženama i intimnim partnericama. "Žena nije vlasništvo ni posjed muškarca", napisali su iz Udruge te naglasili kako partnerice imaju pravo prekinuti vezu i iz nje izaći bez rizika po svoje zdravlje i svoj život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato Domine zahtijevaju da se hitno ozbiljno i odgovorno pristupi programima prevencije i zaštite žena od muškog nasilja i nasilja u obitelji te da se femicid kao takav prepozna i zakonski tretira kao ubojstvo nastalo kao zločin iz mržnje prema ženama.

I psihologija Mirjana Nazor ističe da kao društvo toleriramo nasilje i zakazujemo u borbi protiv njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mi toleriramo nasilje, različite vrste. Navodno se borimo protiv njega, ali samo verbalno. U konkretnom djelovanju ga zapravo toleriramo. Nasilnici često ostanu nekažnjeni ili bude riječ o "simboličnim", sramotno malim kaznama. Onda smo ljuti i razočarani”, za Slobodnu Dalmaciju je kazala Nazor.

“Vrlo često mislimo da se "pravda" istjeruje agresijom, da nema drugih načina. Na taj način mnogi žele dokazati da je ispravno ono što oni misle, dok drugi pate. Bilo da je riječ o verbalnoj ili fizičkoj agresiji. A kada nam treba legalno rješenje problema i sukoba, nažalost ljudi u pravdu koju bi trebalo donijeti sudstvo i država- ne vjeruju”, izjavila je Mirjana Nazor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo