Sjednica Vlade / Rastući problem: Broj ilegalnih migranata u odnosu na 2017. veći za 31 posto

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Sjednica Vlade Republike Hrvatske

11.10.2018.
8:59
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade su, među stalim, konačni prijedlozi zakona o žičarama, o izmjenama i dopunama Zakona o osnivanju Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom promet, prijedloga zakona o ovlasti Vlade Republike Hrvatske da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskoga sabora i prijedlog odluke o određivanju Referentnog centra za more.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na početku sjednice Vlade, premijer Andrej Plenković zahvalio se svima na organizaciji Dana nezavisnosti i dana otvorenih vrata u Hrvatskom Saboru. 

Potom je kazao kako je jučer u Saboru predstavio izvješće o radu Vlade, zahvalio ministricama i ministrima. "To je bilo 5-6 sati saborske rasprave, jasno smo kazali ono što radimo, istaknuli dodadašnja postignuća, izdvojili preoritete za budućnost, informacije koje su date zastupnicima su korisne i nastavit ćemo o njima raspravljati popodne", kazao je Plenković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako je s predstavnicima NATO-a raspravljao o politici saveza i naoružanju Hrvatske, kao i sudjelovanju Hrvatske u misijama diljem svijeta. "Razgovarali su o izborima u Bosni i Hercegovini", poručio je premijer koji nakon sjednice Vlade mora otići u Sabor gdje se nastavlja rasprava o izvješću Vlade. 

Omogućeno novo zapošljavanje službenika

Dopunom Odluke o zabrani novog zapošljavanja službenika i namještenika u javnim službama Vlada je na sjednici u četvrtak dopustila zapošljavanje u iznimnim slučajevima i u području zaštite prirode, ako se redovito obavljanje poslova ne može osigurati preraspodjelom između postojećih zaposlenika i ako su osigurana financijska sredstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Od 2014. godine broj zaposlenih u 14 javnih ustanova nacionalnih parkova i parkova prirode smanjen je za 36 što od ukupno 218 zaposlenih čini smanjenje od oko 16 posto te ovakvo stanje predstavlja rizik za njihovo osnovno funkcioniranje, pogotovo zbog povećanja opsega poslova s obzirom na povećan pritisak posjetitelja i kontinuirani rast turizma, naveo je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić obrazlažući odluku.

Trenutačno je, temeljem važeće odluke, moguće zapošljavanje ako se radi o zaposlenicima u sustavima zdravstva, zdravstvenog i mirovinskog osiguranja, socijalne skrbi, znanosti i obrazovanja te na poslovima vještačenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konačni prijedlog zakona o žičarama

Vlada je Hrvatskom saboru uputila konačni prijedlog zakona o žičarama kojim se uređuje gradnja novih žičara, davanje koncesije u području žičara, odredbe o upravitelju i voditelju žičare te tehničkom osoblju, uvjete za rad i održavanje žičare odredbe o sigurnosnoj analizi i davanju odobrenja za rad i druga pitanja u vezi sa žičarama. 

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Zakon se usklađuje s uredbama EU te sa novim Zakonom o koncesijama te se određuje da se koncesija u području žičara daje kao koncesija za gospodarsko korištenje općeg ili drugog dobra za koje je zakonom određeno da je dobro od interesa za državu u svrhu korištenja prostora kojim prolazi trasa ili u svrhu korištenja nekretnine na kojoj je izgrađena infrastruktura žičare, a koja je u vlasništvu države ili jedinice lokalne (regionalne) samouprave i to na zahtjev ili javni natječaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žičara smije raditi i prevoziti osobe na temelju odobrenja za rad žičare kojeg na zahtjev upravitelja žičare, pravne osobe koja je odgovorna za siguran rad žičare i kojeg mora odrediti vlasnik, investitor ili koncesionar žičare, daje ministarstvo nadležno za promet na rok od godine dana.

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Potpredsjednica Vlade te ministrica vanjskih i europskih poslova, Marija Pejčinović Burić, magistrica europskih znanosti, 19.342 kune (udana, ima djecu, prebivalište u Zagrebu)

U odnosu na tekst prijedloga zakona koji je prošao prvo čitanje u Saboru u konačnom prijedlogu predlaže se da se broj godina radnog iskustva u struci za inspektore za žičare smanji s pet na tri godine i propisuje se da će se način i uvjeti obračuna naknade za koncesije urediti uredbom koju će donijeti Vlada, a ne pravilnikom, naveo je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Institut za oceanografiju i ribarstvo iz Splita novi je referentni centar za more

Vlada je donijela i odluku kojom je kao Referentni centar za more, na šest godina odredila Institut za oceanografiju i ribarstvo iz Splita, kao nositelja, u zajednici s Institutom Ruđer Bošković iz Zagreba, kao partnerom.

Referentni centar određuje se sukladno Zakonu o zaštiti okoliša, a u svrhu praćenja stanja okoliša te za potrebe informacijskog sustava zaštite okoliša i izvješćivanja, te razmjene podataka i informacija u sklopu EIONET mreže (Europske okolišne informacijske i promatračke mreže) i sudjelovanje u radu tematskih skupina Europske agencije za okoliš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Broj ilegalnih migranata u odnosu na prošlu godinu već porastao za 31 posto

Lani je u nezakonitom ulasku i boravku u Hrvatskoj otkriveno 4.808 ilegalnih migranata, što je povećanje od 6,9 posto u odnosu na 2016., no u ovoj godini, do 30. rujna, to povećanje u odnosu na 2017. iznosi čak 31 posto, rečeno je u četvrtak na sjednici Vlade koja je usvojila Izvješće o provedbi Strategije integriranog upravljanja granicom RH za prošlu godinu.

Najbrojniji u ilegalnim prelascima su državljani Afganistana, kojih je u prošloj godini zatečeno 965 i čine 20 posto svih nezakonitih migranata koji su prešli hrvatsku granicu, naveo je državni tajnik u MUP-u Žarko Katić. Drugi po brojnosti su državljani Kosova, a potom državljani Turske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Najčešći načini nezakonitih prelazaka su pješice preko kopnene granice, izbjegavanjem granične kontrole, skrivanjem u motornim vozilima ili u teretnim vagonima vlakova.

 "Značajnu ulogu imaju i krijumčari te je broj kaznenih djela nezakonitog prebacivanja preko državne granice povećan čak za 57 posto", istaknuo je Katić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Krajem prošle godine aktivirana je i nova ruta kretanja migranata preko BiH čemu je razlog, rekao je, prije svega kvalitetna zaštita granične crte između Hrvatske i Srbije te Hrvatske i Crne Gore.

 "Hrvatska promptno reagira na sve ove promjene koje se događaju i jača svoje administrativne i tehničke kapacitete u nadzoru državne granice, odnosno vanjske granice EU i kvalitetno surađuje sa susjednim zemljama u razmjeni podataka", naglasio je Katić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Dnevni red otvorenoga dijela sjednice pročitajte u nastavku:

1.         Nacrt konačnog prijedloga zakona o žičarama (EU)                               

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2.         Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnivanju Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu (EU)                                 

3.         Nacrt prijedloga zakona o ovlasti Vlade Republike Hrvatske da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskoga sabora, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona                                                                                                            

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4.         Prijedlog odluke o određivanju Referentnog centra za more 

5.         Prijedlog odluke o pokretanju postupka prodaje nekretnine u k.o. Zaprudski otok                                                                                                         

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6.         Prijedlog odluke o pokretanju postupka prodaje nekretnina u k.o. Vis             

7.         Prijedlog odluke o darovanju Gradu Novoj Gradišci bivše vojarne „Slavonski graničari u k.o. Nova Gradiška   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

8.         Prijedlog odluke o davanju suglasnosti Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske u 2019. godini, za sklapanje ugovora o izvođenju radova na izgradnji smještajne građevine u vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ u Petrinji

9.         Prijedlozi odluka o davanju suglasnosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

a)         Općini Barban za zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak

b)         Općini Medulin za zaduženje kod Erste&Steiermärkische bank d.d., Rijeka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

c)         Gradu Krku za zaduženje kod Erste&Steiermärkische bank d.d., Rijeka

d)        Gradu Krku za zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak

e)         Gradu Kastvu za zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak  

10.       Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o davanju koncesije za osnivanje Slobodne zone Zagreb                                                                                                    

11.       Prijedlog odluke o dopuni Odluke o zabrani novog zapošljavanja službenika i namještenika u javnim službama                                                                                  

12.       Davanje mišljenja Hrvatskome saboru na:

a)         Prijedlog zakona o ispitivanju porijekla imovine i posebnom oporezivanju nezakonito stečene imovine (predlagatelj: Klub zastupnika Hrvatske seljačke stranke u Hrvatskome saboru)                                                        

b)        Godišnje izvješće o radu Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja za 2017. godinu                                                                                              

13.       a)         Prijedlog amandmana Vlade Republike Hrvatske na Konačni prijedlog zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana                                                   

b)        Prijedlog zaključka o davanju prethodne suglasnosti predstavniku Vlade Republike Hrvatske za prihvaćanje amandmana drugih predlagatelja na Konačni prijedlog zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana                 

c)         Prijedlog zaključka o davanju prethodne suglasnosti predstavniku Vlade Republike Hrvatske za prihvaćanje amandmana Odbora za zakonodavstvo Hrvatskoga sabora na Konačni prijedlog zakona o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi                                                                         

14.       XII. izvješće o provedbi Strategije integriranog upravljanja granicom Republike Hrvatske za 2017. godinu                                                                                    

15.       Izvješće o korištenju sredstava Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2018. godinu, za kolovoz 2018. godine                                      

16.       Prijedlozi odluka o pokretanju postupka za sklapanje:

Okvirnog sporazuma o partnerstvu i suradnji između Europske unije i njezinih država članica, s jedne strane, i Vlade Malezije, s druge strane

b)        Sporazuma o zaštiti ulaganja između Europske unije i njezinih država članica, s jedne strane i Republike Singapura, s druge strane                        

17.        Prijedlog zaključka u vezi s potpisivanjem Programa kulturne razmjene između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Indije za godine 2019. - 2022.                                  

18.       Prijedlog za prihvaćanje pokroviteljstva Vlade Republike Hrvatske nad 17. Međunarodnom konferencijom o poticanju izvoza (Dubrovnik, 25. listopada 2018. godine).                                                                          

Dnevni red zatvorenoga dijela sjednice

1.         Prijedlozi stajališta Republike Hrvatske za sastanke Vijeća ministara:

            a)         Vijeće za pravosuđe i unutarnje poslove (JHA), 11. i 12. listopada 2018. godine

            b)        Vijeće za poljoprivredu i ribarstvo (AGRIFISH), 15. listopada 2018. godine       

            c)         Vijeće za vanjske poslove (FAC), 15. listopada 2018. godine        

            d)        Vijeće za opće poslove (GAC), 16. listopada 2018. godine            

            e)         Vijeće za opće poslove – članak 50. (GAC – Art. 50), 16. listopada 2018. godine

2.         Upravni spor protiv Rješenja tuženice Vlade Republike Hrvatske - davanje odgovora na tužbu Upravnom sudu u Zagrebu                                                              3.         Prijedlog odluke o davanju suglasnosti (tajno)

4.        a)         Pregled zakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2018. godinu

b)        Pregled podzakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2018. godinu                                       

5. Kadrovska pitanja

6.Informacije, pitanja i prijedlozi.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo