nema osnovnih uvjeta / Ravnatelj Doma zdravlja u Osijeku tvrdi kako nije tražio od liječnika da čiste WC-e

Kada nema spremačica, svaka dva sata osječki liječnici dužni su nadzirati zahode, a oni poručuju kako im to nije ni posao, niti za to imaju vremena. Ravnatelj osječkog Doma zdravlja pak poručuje kako su sve pogrešno shvatili

26.3.2016.
18:56
VOYO logo

Nakon što su se osječki liječnici, medicinske sestre i medicinski tehničari pobunili jer su dobili naputak da vrše nadzor nad sanitarnim čvorovima kada u zgradi nema spremačice, ravnatelj osječkog Doma zdravlja tvrdi kako su sve krivo shvatli. 

"Nitko nije mislio da se i liječnici i drugo medicinsko osoblje bave čišćenjem WC-a i sličnim stvarima, nego jednostavno to je bio dopis u smislu obavještavanja o mogućim kvarovima, incidentima i sličnom. I to nama u centralnom Domu zdravlja kako bismo znali reagirati", kazao je ravnatelj Doma zdravlja Osijek Miroslav Sikora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, liječnici ističu kako se sada nastoji ublažiti situacija. Naime, kada su javno istupili, tvrde da je jednoj liječnici storniran godišnji odmor.

Liječnici odgovaraju da su i dosad upozoravali na nedostatke i da im zato ne treba uputa. Zbog manjka spremačica, kažu čiste i za pacijentima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo dosad radili bilo kakva čišćenja kada smo primjetili u našim ambulantama, jer se svako prijepodne u ambulanti vadi krv. I tako dođe do kapljenja krvi i prolivene mokraće", preprao nam je anonimno jedan liječnik.

Ministarstvo zdravlja i Hrvatska liječnička komora tražili su očitovanje ravnatelja. Smatraju da čišćenje i održavanje zdravstvenih ustanova nije posao liječnika. Iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine poručuju da je ovo tek kap koja je prelila čašu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kolege nemaju osigurane niti uvjete rada, kakve bi trebali imati sukladno Pravilniku o minimalnim tehničkim uvjetima za rad I to ih onemogućava da pružaju kvalitenu zdravstvenu zaštitu", rekla je Ines Balint, predsjednica KOHOM-a  

Dakle, loše stanje nije samo u Osijeku. Uobičajeno je da po WC-ima u domovima zdravlja dijel Hrvatske nema osnovnih uvjeta za obavljanje higijene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo