tužba odbijena / Ravnatelji škola izgubili spor na Ustavnom sudu, ipak moraju znati strani jezik. Reagirala i bivša ministrica

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Udruge ravnatelja tvrdile su da su diskriminirani svi nastavnici osim nastavnika jezika i informatike

28.7.2022.
10:25
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Tijekom mandata ministrice Blaženke Divjak u hrvatskom je obrazovnom sustavu nastao spor oko traženih kompetencija kod zapošljavanja ravnatelja. Ona je u izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju propisala da se pri zapošljavanju ravnatelja mogu uzeti u obzir i dodatne kompetencije kandidata poput poznavanja stranog jezika, osnovnih digitalnih vještina i iskustva rada na projektima.

Dvije udruge ravnatelja osnovnih i srednjih škola protiv toga su podnijele ustavnu tužbu. Naime, one su tvrdile da dolazi do "diskriminacije većine nastavnika (potencijalnih kandidata za ravnatelja), odnosno svih onih koji nisu nastavnici jezika i informatike, a koje se tako protežira". Oni su naglasili da bi se trebali bodovati napredovanje, nagrade, radni staž i sl.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon četiri godine Ustavni je sud odbio njihovu tužbu.

"Ustavni sud ističe da je zakonodavac slobodan u okviru svojeg ustavnog ovlaštenja zakonom propisati i dodatne uvjete koje trebaju ispunjavati kandidati za ravnatelja školske ustanove, a pri čemu je razvidno da je školskim ustanovama prepustio da one same u svojim statutima odrede sadržaj i postupak vrednovanja zakonom propisanih potrebnih dodatnih uvjeta odnosno kompetencija", navodi se u odluci Ustavnog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
priopćenje škole /

Ravnateljica Klasične gimnazije najavila korake zbog nalaza inspekcije i istrage o pritiscima Musić Milanović

Image
priopćenje škole /

Ravnateljica Klasične gimnazije najavila korake zbog nalaza inspekcije i istrage o pritiscima Musić Milanović

I bivša ministrica Divjak reagirala je na svom Facebook profilu. Upitala je kako se udruge ravnatelja škola protiv znanja.

"Zanimljivo je da se udruge nisu bile glasne vezano uz ove odbijenice, pa su možda ipak shvatili iz odgovora Ustavnog suda da su pretjerali. Udruga srednjoškolskih ravnatelja je barem rješenje Ustavnog suda objavila na mrežnim stranicama, a udruga osnovnoškolskih niti to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugo je pitanje, kakva je njima uopće bila motivacija za podnošenje ove tužbe Ustavnom sudu 2018. Koga su štitili? Naime, ravnatelji škola koji rade dobar posao (znam ih puno), bez problema ispunjavaju ove uvjete, a i mnoge druge više zahtjeve!

Ovaj zahtjev za dodatnim kompetencijama bi trebao biti vjetar u jedra kvalitetnim ravnateljima i kandidatima jer bi mogli dobiti kod izbora dodatne bodove, a ne da se bira po netransparentnim, a ponekad i 'političkim', kriterijima. Apeliram na sve vas da provjerite i pitate kako se to provodi u školama", poručila je bivša ministrica Divjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo