prošlo je 30 godina / Razgovarali smo s akterima nikad odigrane utakmice Dinama i Crvene zvezde: 'Bilo je katastrofa'

Do tada najveći izgred na jugoslavenskim stadionima uglavnom pamtimo po okršaju Zvonimira Bobana i Vjekoslava Škrinjara s narodnom milicijom

13.5.2020.
19:23
VOYO logo

Trideset godina prošlo je od legendarnog i nikad odigranog derbija između zagrebačkog Dinama i beogradske Crvene zvezde. Delije su u Zagreb stigle u nikada većem broju iz svih krajeva bivše Jugoslavije. 

Do tada najveći izgred na jugoslavenskim stadionima uglavnom pamtimo po okršaju Zvonimira Bobana i Vjekoslava Škrinjara, tadašnjih Dinamovih prvotimaca s narodnom milicijom. Sve je navodno isplanirano u Beogradu, milicija nije zaštitila navijače Dinama od napada Zvezdinih navijača i u trenu je sve kulminiralo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Letjelo kamenje, trgali sjedala

Letjelo je kamenje, trgala su se sjedala, izvlačili noževi, bacan je suzavac... Pojedinci iz "Zvezdine delegacije" na terenu su bili s osobnim naoružanjem.

Zato što je udario milicajca Zvonimir Boban nije bio na Svjetskom prvenstvu 1990., a američki CNN neodigrani derbi između Dinama i Crvene zvezde uvrstio je među pet nogometnih utakmica koje su promijenile svijet. Boban je policajca udario kako bi obranio navijača kojega su milicajci mlatili na tlu, a Vjekoslav Škrinjar kasnije je ispričao kako on nije bio u kontaktu s milicajcem. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam bio u fizičkom kontaktu s njegovom palicom. Dobio sam pendrekom po leđima i to je vrlo interesantno kako taj pendrek djeluje, to je bila jedna ogromna modrica na leđima, a sutra ništa ne vidiš. To je bio trenutak kada je Zvone već udario tog policajca i kad se sve stišavalo, tako da je mene udario s leđa, a ja nisam znao ni tko me je udario", kaže nam bivši igrač Dinama Vjekoslav Škrinjar.

Tada mladi igrač Zoran Mamić nije bio u prvih 11 u momčadi, no bio je na terenu kada su počeli neredi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ružne scene, stvarno. Ta južna tribina, kako su naše ljude koji su bili tamo huligani Zvezde napadali, maltretirali, gađali stolicama, atakirali na njih. I naravno, to je izazvalo bijes naših navijača koji su provalili na teren sa sjeverne tribine i nastao je kaos na terenu", prisjeća se Mamić. 

"Uletjeli smo unutra, oni su se povukli prema tribini jug, njih je milicija pustila, milicija je napravila tamo ispred južne tribine na tartanu, tu je milicija krenula, pa su krenuli sa zapadne tribine i to je već bilo skoro gotovo. Bilo je još malo na terenu i onda su ispucali suzavac", prisjeća se navijač Dinama . 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među navijačima Crvene zvezde bio i Vučić

Obitelji igrača bile su na zapadnoj tribini na koju je ispucan suzavac. Među njima i otac Zorana Mamića. Zbog njega je Zoran odmah pojurio na tribinu kako bi ga izvukao. 

"U tom trenutku sam naletio na obitelj Boban, tatu Marinka, mamu i sestru Ivu. Onda sam nekako pokupio Ivu i skinuo ju s tribine dolje", govori Mamić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među navijačima Crvene zvezde bio je i današnji srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.  Godinama kasnije govorio je da su se tada osjećali moćno i da ih je nosio srpski nacionalizam. Govorilo se tada da im je vlak organizirala ondašnja srbijanska Služba državne sigurnosti. 

"Je li to organizirao Arkan ili netko drugi, tko to zna... Mene to nije zanimalo. Ja sam samo znao da dolazi Zvezda, da dolaze njihovi navijači, a naš je posao da ih dočekamo, 'pružimo zagrebačko gostoprimstvo' i to je to", ističe navijač Dinama Darko Zoldi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta je utakmica nagovijestila raspad bivše države iako je odigrana još jedna jugoslavenska ligaška sezona. Koliko je ta utakmica važna, svjedoči i medijska pozornost koju dobiva svakog 13. svibnja u medijima u državama nastalima raspadom SFRJ. Mnogi sudionici ovog događaja samo godinu i pol poslije položili su život u obrani Hrvatske. 

Peternac za RTL: 'Bila je katastrofa'

Reporter RTL-a Ivan Žada o ovoj je nikad odigranoj utakmici razgovarao i s bivšim igračem, a danas pomoćnim trenerom Dinama Alenom Peternacem

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Istrčali smo na stadion, to mi je bila prva utakmica na Maksimiru. Tu utakmicu sam trebao početi od početka, bilo je katastrofa. Cijeli dan se osjećala nervoza po gradu, bilo je nereda i prije. Delije su prvi počeli razbijati klupe, bacali su ih na naše navijače, milicija nije reagirala... I onda je nastao kaos... Po cijelom stadionu je nastao metež, zbrka... Igrači Zvezde su odmah otišli, mi smo ostali. Onda je bačen suzavac...", prisjetio se za RTL Peternac i dodao:

"Čim su navijači BBB probili ogradu, igrači Zvezde su otišli u svlačionicu. Nismo ih vidjeli", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je bilo igrati tu još jednu sezonu?

"Bio sam u mladoj reprezentaciji. Osjetili smo tenzije i iskrice, odvajala se naša i njihova grupa. Ta još jedna sezona se odigrala sportski. Ali, osjetilo se preko navijača, skandiranja...", prisjeća se Peternac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo