MIHALINEC ZA RTL / 'Razum će pobijediti ako Vlada ponudi dobro rješenje. 6,11 posto je točka oko koje se sve vrti'

Sindikati i Vlada odradili su još jednu rundu pregovora, no o detaljima zasad ne žele govoriti

5.11.2019.
18:43
VOYO logo

Dan uoči velikog prosvjeda učitelja i profesora na Markovu trgu, sindikati i Vlada odradili su drugu rundu pregovora nakon koje su obje strane izišle s optimističnim porukama.

Iako sindikati poručuju da se štrajk nastavlja - danas je 18. dan - čini se da se bliži kraju i da bi se idući tjedan učitelji i profesori  mogli vratiti u učionice. Ipak, i dalje visi pitanje hoće li biti produljena školska godina.


''Danas, 18. dana štrajka, tek su počeli pravi pregovori i otvorili su put prema rješenju problema'', istaknuo je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec u razgovoru s RTL-ovom reporterkom Mateom Damjanović za RTL Danas.

O detaljima pregovora ipak nije htio govoriti ogradivši se da je tako dogovoreno s Vladom.

''Vlada će prema sindikatima ići s prijedlozima rješenja o kojima ćemo se očitovati za nekoliko dana. Očekujemo da će Vlada predložiti rješenja koja stvarno mogu zadovoljiti zaposlene u sustavu obrazovanja'', naglasio je Mihalinec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Razum će svakako pobijediti ako dođe do dobrog rješenja, a o konačnom ishodu odlučit će naši članovi na referendumu. Ako naši članovi i svi koji su sudjelovali u štrajku kažu da je rješenje dobro, tada ćemo zaustaviti sve svoje aktivnosti'', kazao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Od svojih zahtjeva vezanih uz povećanje koeficijenata sindikati ne odustaju, opetovao je Mihalinec: ''Naš zahtjev o 6,11 posto je toliko jasan i toliko argumentiran i toliko puta ponavljan da je on jednostavno točka oko koje se sve vrti''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A što se tiče nadoknade nastave, to je tema, kaže, o kojoj s resornom ministricom Blaženkom Divjak i nisu danas toliko razgovarali: ''Divjak je rekla da mora riješiti taj problem. Ministarstvo znanosti i obrazovanja mora donijeti tu odluku. Pritom treba voditi računa o svemu što se događalo i da nije svuda isto, neki su možda već i nadoknadili''.

''Neće biti lako naći jednostavno rješenje, ali mi možemo poručiti roditeljima i učenicima i učiteljima da nijedan učenik zbog štrajka neće biti oštećen, svi će dobiti sve ono što su trebali dobiti, neka se o tome nitko ne brine'', zaključio je Mihalinec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo