'politikantske teze' / Reakcija stručnjaka na gostovanje Dobrovića u Direktu: 'Njegove teze obmanjuju javnost'

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

'U navedenom citatu nalazi se nekoliko teza koje ne odgovaraju istini, a koje se prema našem sudu mogu ocijeniti politikantskim i čija je svrha obmanjivanje javnosti'

5.4.2018.
14:50
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon jučerašnjeg gostovanja bivšeg ministra zaštite okoliša Slavena Dobrovića, reagirala su dvojica profesora dugogodišnjih stručnjaka u kojem navode da njegove teze nisu točne te da su politikanske i u namjeri da obmanjuju javnost. 

Njihovu reakciju prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U svrhu istinitog i znanstveno-utemeljenog informiranja javnosti u vezi problematike zagađenja vode za piće u Slavonskom Brodu, imamo potrebu istaknuti sljedeće:

Gospodin Slaven Dobrović je sinoć u emisiji izjavio sljedeće, citiramo:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Aktivan ugljen kao završna filtracija služi kao medij za mikrobiološku oksidaciju mangana prije svega, organskih tvari, nitrifikaciju amonijaka i, na koncu završetak oksidacije željeza. Njegova namjena bi u svakom slučaju bila ugrožena da dolazi do kontakta s ugljikovodicima. Aktivni ugljen često se koristi kao tvar koja veže, absorbira, zagađivalo u vodi, tada on traje, u nekoliko mjeseci se mora zamijeniti, regenerirati - u Brodu je sasvim drugi slučaj. Da je kojim slučajem bio zamijenjen prije, on bi sad bio onečišćen, morao bi ići na regeneraciju, odnosno na zamjenu.“

U navedenom citatu nalazi se nekoliko teza koje ne odgovaraju istini, a koje se prema našem sudu mogu ocijeniti politikantskim i čija je svrha obmanjivanje javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije istina da je u Slavonskom Brodu osnova tehnologije da se na filtrima aktivnog ugljena vrši završna oksidacija mangana, organskih tvari, nitrifikacija amonijaka i završna oksidacija željeza, kako tvrdi gospodin Dobrović.

Za tu svrhu služi ozonizacija kao početni stupanj obrade vode, nakon koje se oksidirane tvari uklanjaju u dvomedijskim filtrima kroz koje voda u postrojenju Jelas prolazi prije kontakta s filterima a aktivnim ugljenom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predmetni filtri aktivnog ugljena služe za apsorpciju zagađivala i završnu biološku razgradnju organskih tvari koje su oksidirane na prethodnim stupnjevima obrade vode, kao i za uklanjanje drugih neželjenih tvari koje se, pa i u akcidentnim situacijama, mogu pojaviti u sirovoj vodi i koje se ne mogu odstraniti osnovnom tehnologijom filtracije.

Ovisno o sastavu vode i tehnološkom procesu pripreme vode za piće, filtri s aktivnim ugljenom moraju se redovito mijenjati i puniti novim (ili regeneriranim) aktivnim ugljenom. Ako se to ne radi redovito, filtri s aktivnim ugljenom gube svojstvo apsorpcijskog filtera, ne uklanjaju neželjene produkte oksidacije ili prodor drugog zagađenja u sustav – služe samo kao obični pješčani filtri., a ne kao konačna zaštita vode za piće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije istina da bi se nakon akcidentnog kontakta s ugljikovodicima filtri aktivnog ugljena oštetili i morali biti zamijenjeni, jer očito je da filtri u Jelasu s aktivnim ugljenom više nisu bili „aktivni“ i nisu služili niti osnovnoj svrsi jer se nisu redovito održavali. Da su filtri bili „aktivni“ , u slučaju prodora ugljikovodika u sirovu vodu ne bi došlo do trenutnog prodora u vodu, a kontinuirani blagi porast ustanovio bi se analizama vode ako su rađene, još prije dostizanja kritičnih vrijednosti, pa bi se moglo i adekvatno reagirati.

Postoje postrojenja u Hrvatskoj koja rade desetljećima, a pročišćavaju sirovu vodu koja u svom sastavu ima i ugljikovodike. Zato je neodgovorno tvrditi kako bi posljedice incidenta bile još i gore da su prethodno bili zamijenjeni dotrajali filtri s aktivnim ugljenom novima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postrojenje u Slavonskom Brodu opremljeno je uređajem za oksidaciju tzv. ozonizacija, koji bi sam po sebi umanjio pojavu ugljikovodika u ekscesnim situacijama, a aktivni ugljen u slučaju dobrog održavanja bi istu dodatno umanjio na izlazu iz postrojenja.

Prof. dr. sc. Ivan Mijatović, redoviti je profesor u mirovini Prehrambeno biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, sa više od 40 godina radnog iskustva u praktičnoj primjeni uređaja za obradu voda. Idejni je autor i preko 40 postrojenja za obradu voda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prof. dr. sc. Nikola Ružinski, redoviti profesor u mirovini Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, bio je šef Katedre za vodu gorivo i mazivo, Katedre za ekološku zaštitu, koautor i autor tehnoloških procesa pripreme i obrade voda, projektant niza većih ili manjih vodovoda - Vodovod Osijek, Vukovar, Našice, Slavonski Brod (prije zadnje rekonstrukcije) , Jasenovac, Dalj. itd.", stoji u priopćenju.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo