Turisti su svjesni situacije! / Rekordna sezona napunila plaže, hotele i kampove unatoč rekordnim cijenama. Vatrogasci dočekuju turiste

'Dobar dan, evo letak vezano za vatru, pripazite ako bacate opuške i roštilj, ugasite ugljen…'

16.7.2022.
19:06
VOYO logo

Turizam nas spašava i ove sezone, a podaci su prema sustavu e Visitor na tragu rekorda iz 2019. Trenutno se u našoj zemlji odmara više od 900 tisuća turista - najviše stranih.

U prvom dijelu srpnja u Hrvatskoj je ostvareno gotovo 2 milijuna dolazaka, što je 90 posto u odnosu na 2019. Bilježimo i 12.6 milijuna noćenja – što je 97 posto rezultata iz rekordne 2019.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predvode Istra i Splitsko-dalmatinska županija, potom Kvarner, Zadarska i Šibensko-kninska županija, a najviše noćenja ostvareno je u Rovinju.
Slijede Vir, Poreč, Medulin, Dubrovnik i Umag.

U srpnju je najviše gostiju iz Njemačke, Slovenije, Češke, Hrvatske, Poljske i Austrije. Plaže su pune, baš kao i hoteli i kampovi, unatoč cijenama koje su također rekordne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Invazija turista na Jadran /

Turistička sezona. Tek prošao lipanj, a...: 'Na 95% smo noćenja.' Što kažu turisti na gužve? Provjerili smo

Image
Invazija turista na Jadran /

Turistička sezona. Tek prošao lipanj, a...: 'Na 95% smo noćenja.' Što kažu turisti na gužve? Provjerili smo

Gužva na granici počela je rano jutros. Turisti su se slijevali na granični prijelaz Plovanija, a dočekali su ih vatrogasci. Razlog - užareni Mediteran i opasnost od požara.

"Dobar dan, evo letak vezano za vatru, pripazite ako bacate opuške i roštilj, ugasite ugljen…"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turisti su svjesni situacije! "To je jedan apel svima da budemo oprezniji jer 90% požara izazove upravo čovjek", govori Edi iz Italije.

Nitko nema pravo na pogrešku. "Situacija je i dalje vrlo pogodna, nažalost vrlo opasna za nastanak i širenje požara", kazuje glavni vatrogasni zapovjednik Istarske županije Dino Kozlevac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godišnjem bez problema nadaju se tisuće turista na crikveničkoj rivijeri. Plaže su krcate. "Prvi put sam ovdje, jako mi se sviđa plaža, vrijeme je predivno danas, nadam se divnom godišnjem!", optimističan je Emanuele Gelio iz Italije.

A Michael Schulz iz Njemačke dodaje: "Došli smo po preporuci prijatelja. S obzirom na to da imamo bebu i ne možemo letjeti, odlučili smo putovati autom jer nam do tu treba samo osam sati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi hotel u srcu Crikvenice sa 132 sobe u posljednja 24 sata imao je rekordan ulaz gostiju. "Ovaj hotel smo odabrali jer ima pet zvjezdica i smješten je direktno na plaži, na samoj obali i rekli smo si da trebamo baš to, da smo djetetom odmah tu", kaže Švicarka Camilla Buehler.

Cijene sobe u hotelu s pet zvjezdica su na vrhuncu, a na noć se kreću od 250 do 700 eura. Gosti tu očekuju luksuz i vrhunsku uslugu, a to im se nastoji i pružiti unatoč manjku radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Komentiram vrlo često ovih dana kako više vremena provodim baveći se sa radnicima, sa djelatnicima nego sa gostima, što je vrlo alarmantno, iako naši gosti jesu zadovoljni", objašnjava Goran Babin, direktor hotela u Crikvenici.

I grupaciji koja u Selcu ima dva hotela i dva kampa manjka radnika, ali ne i gostiju. Krcati su, a ulaganja u podizanje kvalitete su se kažu, isplatila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želimo privući goste dubljeg džepa, također u mobilne kućice stavljamo Jacuzzije, jednostavno radimo sve da dođu gosti koji će potrošiti kako u kampu tako u cijeloj destinaciji", prepričava direktor turističkog klastera u Selcu Domagoj Grgić.

U srpnju su na crikveničkoj rivijeri već dostignuti pretpandemijski rezultati. Danas je tamo 21 tisuća turista, a kreveta ima za 25 tisuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uobičajeno je špica sezone negdje oko 1.8., ali već za nekih tjedan dana očekujemo da će se brojka približiti vrhuncu", govori direktorica Turističke zajednice Crikvenice Marijana Biondić.

Hrvatska kotira odlično, ali najbolje od ljeta tek dolazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo