ZANIMLJIV BORASOV PRIJEDLOG / Rektorov savjet mandataru Oreškoviću: 'Ćirilicu treba vratiti u škole!'

Image
Foto: Sanjin Strukic, Goran Kovacic/PIXSELL

Rektor Zagrebačkog sveučilišta prof. dr. Damir Boras je mandataru Tihomiru Oreškoviću predložio ponovno uvođenje ćirilice u hrvatske škole. Boras smatra da bi tim potezom se smanjile tenzije u Hrvatskoj, a potvrdio je da je to rekao i Oreškoviću

18.1.2016.
21:11
Sanjin Strukic, Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Rektor Zagrebačkog sveučilišta prof. dr. Damir Boras je mandataru Tihomiru Oreškoviću predložio ponovno uvođenje ćirilice u hrvatske škole.

Boras smatra da bi tim potezom se smanjile tenzije u Hrvatskoj, a Večernjem listu je potvrdio da je to rekao i Oreškoviću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Važno je da se tenzije smanje i važno bi bilo vratiti ćirilicu u škole kao hrvatsko pismo te ponuditi učenicima koji to žele da kao izborni sadržaj uče glagoljicu", kazao je Boras za Večernji.

Rektorov prijedlog podržavaju i neki njegovi kolege i stručnjaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na ćirilici imamo niz starih tekstova, a poznavanje toga pisma pomaže učenju ruskog jezika. Drugi je razlog to što se u nama susjednim zemljama rabe i ćirilica i latinica, a savladavanjem osnova ćirilice u osnovnoj školi naši bi učenici dobili mogućnost čitanja stručne literature na ćirilici", rekao je za Jutarnji list redovni profesor Odsjeka za kroatistiku - Katedre za stariju hrvatsku književnost Davor Dukić.

Sličan stav ima i bivši dekan Filozofskog fakulteta, akademik Josip Bratulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nijedno znanje čovjeka ne opterećuje da bi ga osiromašilo. U mozgu prostora ima, a znati pisma je vrlo dobro - onaj tko ne zna pisma, ne zna ni jezike", izjavio je za Jutarnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo