pretučen u vlastitoj kući / Reporteri bez granica osudili napad na Peratovića: 'Neka mu hrvatske vlasti osiguraju zaštitu'

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Novinara Željka Peratovića napala su navečer 28. svibnja u svom domu u središtu Karlovca trojica muškaraca koju je kasnije uhitila policija

1.6.2015.
11:19
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
VOYO logo

Reporteri bez granica (RFS) u ponedjeljak su osudili brutalan napad na jednog od vodećih slobodnih istraživačkih novinara Željka Peratovića i pozvali hrvatske vlasti da mu osiguraju zaštitu, doznaje se iz priopćenja RFS-a.

Peratovića, hrvatskog dopisnika za RFS, napala su navečer 28. svibnja u svom domu u središtu Karlovca trojica muškaraca koju je kasnije uhitila policija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oštro osuđujemo nasilnički napad na našeg hrvatskog dopisnika Željka Peratovića u njegovom vlastitom domu i pozivamo hrvatske vlasti da odgovore na način koji je primjeren ozbiljnosti događaja", priopćio je glavni tajnik RFS-a Christophe Deloire, napominjući da vlasti do sada još uvijek nisu osudile napad.

Image
tužiteljstvo najavljuje žalbu /

Napadači na Peratovića pušteni na slobodu: 'Trebaju odgovarati za pokušaj ubojstva'

Image
tužiteljstvo najavljuje žalbu /

Napadači na Peratovića pušteni na slobodu: 'Trebaju odgovarati za pokušaj ubojstva'

"Tražimo da javno osude taj napad, koji se ne smije tolerirati, i podsjećamo ih da im je dužnost jamčiti sigurnost novinara u cijeloj Hrvatskoj", dodaje se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Peratović smatra da bi napad mogao biti direktno povezan s nizom članaka koje je napisao o korupcijskom slučaju iz 2010., u koji je navodno upleten karlovački gradonačelnik. Također misli da bi napad mogao biti povezan i s njegovim praćenjem suđenja u Muenchenu Josipu Perkoviću, nekadašnjem visokom dužnosniku jugoslavenske tajne službe, koji je optužen za sudjelovanje u ubojstvu hrvatskog emigranta 1983. u Zapadnoj Njemačkoj.

Kada je prije nekoliko godina primio prijetnje smrću, vlasti su otvorile istragu koja je potom završila u ladici. Godine 2009. protiv njega su se vodili razni sudski postupci za sramoćenja, kršenja povjerljivosti sudske istrage i "objavljivanje informacija koje bi mogle narušiti javni red". Oslobođen je 2011.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveukupno gledajući, sloboda medija se posljednjih godina u Hrvatskoj popravila, ali je RFS zabrinut što prijetnje novinarima prolaze potpuno nekažnjeno. Prema indeksu slobode medija RFS-a, Hrvatska je od 180 zemalja ove godine zauzela 58. mjesto.

Napad na Peratovića osudili su i OESS i Medijska organizacija jugoistočne Europe (SEEMO).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema posljednjim informacijama, policija u prijavi tereti dvojicu muškaraca, 37-godišnjaka i 48-godišnjaka, da su 28. svibnja oko 19 sati ispred i u unutrašnjosti vikend-kuće na području Luke Pokupske verbalno, a potom i fizički napali 49-godišnjeg Peratovića te ga pritom lakše ozlijedili. Neslužbeno se doznaje da su osumnjičeni poduzetnik Vladimir Čunko i jedan njegov radnik, koji se godinama bave šljunčarenjem na rijeci Kupi. Peratović je pisao novinske članke o štetnosti šljunčarenja, posebno ilegalnog, kao uzroku mnogobrojnih klizišta koje ugrožavaju kuće uz Kupu, što je navodno jako naštetilo njihovom ranije uspješnom poslu.

Zamjenik karlovačkog županijskog državnog odvjetnika, Mladen Krajačić rekao je kako je njegovo osobno mišljenje da napad na Peratovića nije motiviran politikom, kako je isprva i Peratović tvrdio, već pisanjem o šljunčarenju kojim se bave osumnjičenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo