"Radi se o kratkoj odgodi" / Ressler za RTL: 'Ispunili smo uvjete! Slovenija? Svima je u interesu da što prije uđemo u Schengen'

'Nezahvalno je prognozirati kada bi bio datum pristupanja schengenskom prostoru. To je politička odluka'

13.10.2019.
20:05
VOYO logo

Iako je već šest godina članica Europske unije, Hrvatska je i jedna od šest država koja nije dio Schengena.

Odluka Europske komisije o tehničkoj spremnosti naše zemlje za pristupanje Schengenskoj zoni trebala je biti na kolegiju povjerenika 16. listopada, no ponovno je pomaknuta, i to na 22. listopada. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ondje se očekuje zeleno svjetlo, no to ne znači i automatski ulazak u Šengenski prostor jer nakon tehničkih dogovora slijede politički. Najviše ovisimo baš o našim prvim susjedima Slovencima.

O ovoj temi u RTL-u Danas govorio je zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler, zamjenik Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje zašto je odluka odgođena, Ressler kaže:

"Radi se o kratkoj odgodi. Do kraja mandata ove Europske komisije cilj je da dobijemo zeleno svjetlo. To je za nas bitno. Oko toga nema više dileme. Uspjeli smo ispuniti svih osam područja. Ne vidim da postoji neki poseban razlog, ispunili smo sve tehničke uvjete. Uvjeren sam sa će do kraja ovog mandata EK to biti prepoznato, kazao je Ressler. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo napravili sve što smo mogli"

Što onda očekivati 22. listopada – kako ide ta procedura, pitali smo Resslera.

"Nakon ispunjenja uvjeta, dolazimo na političku razinu. Nezahvalno je prognozirati kada bi bio datum pristupanja schengenskom prostoru. To je politička odluka. Mi smo pripremili hrvatsku policiju, modernizirali njenu tehnologiju", poručuje Ressler.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rumunjska i Bugarska čekaju već osam godina, zašto bi Hrvatska mogla proći drugačije...

"Postoje značajne razlike. Mi smo napravili sve što smo mogli. Nama bi bilo drago da i oni uđu. Nema nikakvog razloga da to tako ne bude, spremni smo", jasno će.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći problemi mogli bi raditi Slovenci...

"Ja vjerujem da je svakoj državi članici u interesu da mi što prije uđemo u Schengen", kaže Ressler. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naš gost je prokomentirao i neke naznake da bi migrantska kriza mogla biti veća nego 2015. 

"Sve što smo učinili na boljoj zaštiti vanjske granice je priprema za ono što možda dolazi. Nema nikakve dileme. U zadnje dvije godine iskorišteno je 65 milijuna eura za opremu. Moramo biti spremni ponuditi jedno zajedničko europsko rješenje", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O prijetnjama Erdogana da će "otvoriti vrata" sirijskim izbjeglicama da dođu u Europu, Ressler kaže:

"Turska je preuzela skrb za preko tri milijuna izbjeglica. Međuovisni smo jedni o drugima, potrebno je nastaviti suradnju. Mislim da je potreban otvoreni odnos i dijalog", kazao je Karlo Ressler u RTL-u Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo