Prijepor oko Vrhovnog suda / Rezime nove svađe: Evo kako je predsjednik danas napao, a kako je premijer odgovorio: 'Kumska radna zadruga... diktatura...'

Prvi put je premijer jasno rekao da Zlata Đurđević HDZ-u nije prihvatljiva

24.3.2021.
18:45
VOYO logo

Predsjednik Republike Zoran Milanović ne samo da ne odustaje od svoje kandidatkinje za predsjednicu Vrhovnog suda, nego za svakoga tko u njegovu prijedlogu mimo javnog poziva vidi problem, ima žestok odgovor. U možda i najizravnijem napadu na vladajuće do sada, Zoran Milanović nije štedio ni ustavne suce, ni premijera, ni druge hadezeovce, kao ni aktualnog šefa Vrhovnog suda

No, premijer Andrej Plenković nije mu ostao dućan te mu je izravno poručio da se njegova kandidatkinja Zlata Đurđević diskvalificirala. No, krenimo redom...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što predsjednik Milanović gotovo dva tjedna nije stao pred mikrofone, verbalna bujica bila je očekivana. Izašavši pred novinare na sunčanom Cresu rekao je da će skinuti naočale pred kamerama jer je to pristojnije, ali rukavice nije ni stavio. Prvo je opleo po Ustavnom sudu i njihovoj odluci o zakonu po kojem se bira predsjednik Vrhovnog suda.

"Ustavni sud nije sud, on se zove sud kao što se DDR zvao demokratska republika, on se sastoji od političara, većim dijelom hadezeovaca ili ljudi koji su u njega ušli zahvaljujući HDZ-u. To je sada jedna kumska radna zadruga i vertikala HDZ-a, i to tako treba shvatiti kao dio političke borbe", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
nastavlja s paljbom /

Novi žestok istup! Milanović govorio o Šeksovom kumu, HDZ-u, Mamiću, sucima: 'Ustavni sud? To je sada kumska radna zadruga!'

Image
nastavlja s paljbom /

Novi žestok istup! Milanović govorio o Šeksovom kumu, HDZ-u, Mamiću, sucima: 'Ustavni sud? To je sada kumska radna zadruga!'

Ništa manje žestoko obrušio se na odluku predsjednika Sabora da njegov prijedlog Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda ne stavi na dnevni red.

"To je uvođenje diktature jedne stranke u parlamentu, protiv toga sam se borio i borit ću se, a ta stranka se zove HDZ, i stvara Hrvatskoj ozbiljne probleme", kazao je predsjednik države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije zaobišao ni aktualnog ministra pravosuđa: "On dijeli lekcije iz prava, a predaje pravo u Šibeniku komunalnim radnicima, bio je kod mog predstojnika Ureda. Najavio se čovjek na razgovor, došao je lijepo s frulom i harmonikom. Došao je pričati i njuškati koje su moje namjere i koga mislimo predložiti i da oni s tim nemaju problema."

Sat vremena kasnije, prvi put je premijer jasno rekao da Zlata Đurđević HDZ-u nije prihvatljiva - jer je pristala biti kandidatkinja mimo javnog poziva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ona se u biti pustila da ju predsjednik Republike provuče kroz blato, i samu sebe diskvalificirala. HDZ je neće podržati, tu nema nikakve dileme, to govorim čvrsto i jasno", kazao je Plenković.

"HDZ se nasmrt prepao"

Sve što radi Ustavni sud, smatra predsjednik, u želji je da se zadrži postojeće stanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To radi HDZ koji se nasmrt prepao, a reći ću vam i zašto - na Vrhovnom sudu je njihov predmet za zločinačko udruživanje. Nije u Kragujevcu, nego na Vrhovnom sudu u Zagrebu. To je stranka koja je nekoliko puta, ali svaki put se to vraća, osumnjičena, optužena pa osuđena za pljačku. I za to da mora hrvatskim ljudima i proračunu vratiti 10 milijuna kuna koji su ukradeni", rekao je.

No, premijer odlučno odbacuje da Vlada utječe na neovisnost pravosuđa: "Ova teza koja se razvija u javnosti, a čujem da i predsjednik  da HDZ ima šapu na pravosuđu. Da suci, državni odvjetnici rade na naš mig, da se nigdje ne mogu okrenuti bez HDZ-a. Ta je teza lažna, netočna, kriva, to je politički spin u kojemu predsjednik nastupa kao lider ljevice u Hrvatskoj, ne kao predsjednik Republike."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razaraju zemlju godinama"

No, istu tezu predsjednik namjerava zastupati i dalje.

"To je HDZ-ovo pravosuđe, to je Šeksovo pravosuđe, to je Sessa i ta ekipa koja razara zemlju već godinama. Ovo što govorim nije emotivno, ovo je naprosto gorko i hladno, to je činjenica i protiv toga ću se boriti. Imaju posla s čovjekom koji je bio premijer i koji je dobio izbore za predsjednika Republike. Nije ih ukrao, kao oni 10 milijuna kuna u Fimi Mediji", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje kako se namjerava boriti, odgovara: "Ovako, riječima, u javnom forumu, tako ću se boriti."

Borba riječima sigurno se nastavlja, posebno sada kada je jasno da poltičkog dogovora oko novog šefa Vrhovnog suda očito neće biti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu, dodajmo, Vrhovni je sud odbacio da Zlata Đurđević može biti kandidatkinja po Zakonu o sudovima. Naime, na općoj sjednici tog suda, koju čine predsjednik i svi suci zaključeno je da suci nemaju zakonskih uvjeta dati mišljenje o predsjednikovoj kandidatkinji Zlati Đurđević. 

Kako se nije javila na javni poziv Državnog sudbenog vijeća, poručuju s Vrhovnog suda, po zakonu nije ni kandidatkinja za tu dužnost. Više o tome pročitajte ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo