visoki računi / RH priprema mjere štednje i spasa, a Njemačka već počela s uštedom. Griju se na 19 stupnjeva, bojlera nema

Image
Foto: Ilustracija/Goran Stanzl/PIXSELL

U Njemačkoj u javnim prostorima od danas je dozvoljeno grijanje na maksimalno 19 stupnjeva

1.9.2022.
19:15
Ilustracija/Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

I dok se po Europi već uvode, u Hrvatskoj se krizne mjere za pomoć građanima tek dovršavaju i najavljuju. Bit će sveobuhvatne, namijenjene i za kućanstva i za bolnice, škole i vrtiće, a u planu bi mogle biti i nove preporuke za štednju. Mnogi poduzetnici već su dobili višestruko veće račune za plin i struju, a premijer Plenković je najavio da će sljedeći tjedan biti predstavljene mjere pomoći koje će svima olakšati plaćanje računa.

Za idući tjedan najavio parlamentarne većine, a poslušat će kaže i prijedloge socijalnih partnera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Učinit ćemo sve da računi budu takvi da će ih moći plaćati bez većih problema, a zbog toga smo vrlo detaljno i precizno radili na ovim mjerama. Naravno da ćemo posebno voditi računa o najugroženijim u našem društvu, da ćemo nastaviti sa socijalnim transferima, kao što smo to činili ranije i kada je riječ o našim umirovljenicima, vodimo posebno računa o obiteljima, poljoprivrednicima, ribarima, vodit ćemo računa, naravno, i o hrvatskom gospodarstvu, osobito mikro, malim i srednjim poduzetnicima. ", kazao je premijer Andrej Plenković.

Image
teška jesen /

Riječanima na jesen prijeti veliko poskupljenje vode: Vodovodu struja porasla s 6,9 na 30,5 milijuna kuna!

Image
teška jesen /

Riječanima na jesen prijeti veliko poskupljenje vode: Vodovodu struja porasla s 6,9 na 30,5 milijuna kuna!

Napredna Njemačka pak ne gubi vrijeme i od danas uvodi novu rundu rigoroznih mjera kako bi smanjili potrošnju energije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U javnim prostorima, umjesto dosadašnjih 20 – od sada je dozvoljeno grijanje na maksimalno 19 stupnjeva, a u mnogima je zabranjeno i korištenje bojlera za toplu vodu. Ondje gdje se obavlja teški fizički rad – dozvoljena je temperatura od 12 stupnjeva.

Zabranjuje se rasvjetljavanje javnih objekata i spomenika iz estetskih razloga uz neke izuzetke. Izlozi i svjetleće reklame se moraju gasiti od 22 – 6 ujutro. Nijemcima je zabranjeno grijati bazene, ako za to koriste električnu energiju ili plin. Uz to – Njemačka je najavila i gradnju još jednog LNG terminala, petog od početka rata u Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo