DOBRO POGOĐEN TAJMING / Ribić za RTL Direkt: 'Nema boljeg vremena nego štrajkati pred izbore - tada se lakše može nešto dobiti'

'Ako je jedan sektor dobio neka sredstva, onda mora biti sredstva i za drugi sektor. A ako netko obećaje da će nakon izbora nešto dati prosvjeti, ja to ne razumijem. Kako može biti siguran da će dobiti izbore. Ako mu je stalo do prosvjete, onda neka napravi odmah, dok još može', kaže Ribić

30.9.2015.
22:32
VOYO logo

Nakon četiri dana, štrajk u osnovnim školama se prekida. Srednje škole štrajkat će do ispunjenja zahtjeva, a što će biti sa štrajkom na fakultetima pokušali smo doznati u RTL Direktu u kojem je gostovao predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti Vilim Ribić.

Kao prvo, kakav je rezultat vašeg referenduma? Sutra redovna nastava?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Referendum nije završio, u tijeku je prebrojavanje. Sutra ćemo znati konačni ishod. Mogu reći samo da je rezultat tijesan".

Image
PONIZIO IH PREMIJER /

Hrvatski učitelji prekidaju štrajk: 'Naša bitka ovdje ne završava, nego tek počinje'

Image
PONIZIO IH PREMIJER /

Hrvatski učitelji prekidaju štrajk: 'Naša bitka ovdje ne završava, nego tek počinje'

Zašto je došlo do tako velike polarizacije vašeg članstva?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Više je tu motiva. U prosvjeti je teško organizirati štrajk, jer su ljudi razapeti između dva motiva - da zaštite svoje interese i interesi roditelja, đaka, studenata".

No, očito ni vrijeme vašeg štrajka nije baš sretno pogođeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vrijeme je jako dobro pogođeno. Nema boljeg vremena nego štrajkati pred izbore. Osim toga, vrijeme nisu odredili sindikati, već Zoran Milanović jer je 4. kolovoza podigao plaće u jednom sektoru, ali nije napravio ništa za prosvjetu".

Govorite o zdravstvu, ali te su plaće pronađene u okviru samog Ministarstva zdravstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To nema nikakve veze. Politika plaća se ne vodi prema tome gdje je blagajna. Vlada je poslodavac, ona mora voditi brigu o jednakom tretmanu sve djelatnosti po načelu jednaka plaća za jednaki rad. Ona potpisuje kolektivni ugovor o zdravstvu, znanosti i socijalnoj skrbi".

Ali ovo je sad već tehnička vlada. Bilo bi bezmisleno da sada rade takve velike proračunske stavke. Nije li logičnije pričekati novu vladu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije logičnije zato što to nije velika stavka".

Znači, priznajete da su politički razlozi razlozi za štrajk jer ste rekli da je predizborno vrijeme pravo vrijeme za štrajk?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To ste Vi rekli. To nisu politički razlozi, već se pred izbore lakše može nešto dobiti. Ako je jedan sektor dobio neka sredstva, onda mora biti sredstva i za drugi sektor. A ako netko obećaje da će nakon izbora nešto dati prosvjeti, ja to ne razumijem. Kako može biti siguran da će dobiti izbore. Ako mu je stalo do prosvjete, onda neka napravi odmah, dok još može".

Ali sad ne može obećati umjesto neke druge vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa kako ne može? Može sve napraviti ako hoće. Može reći - mi želimo osigurati prosvjeti dobar status, to je naša politika, idemo joj sad dati dok to još možemo".

Ali dobro, dali su vam obećanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obećanje ludom radovanje. Ako doista misle to što su obećali, neka to stave na papir".

Štrajk je spektakularno najavljivan da će trajati do ispunjenja zahtjeva, ovdje nema ni i od ispunjenja i već ste odustali? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nismo odustali. Sindikat srednjih škola sutra i prekosutra štrajka".

Zbunjujete roditelje djecu i nastavnike sa štrajkom koji je i nije štrajk. I vi ste pozivali djecu da ne dolaze u školu. Imaju li sindikati uopće pravo pozivati djecu da ne dolaze u školu i da neće dobivati neopravdane sate?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sindikati imaju pravo, ali to nije lijepo. Ali nije točno da smo pozivali djecu da ne dolaze u školu. Mi smo samo obavijestili da nećemo raditi".

Komunicirate da je prosječna plaća u prosvjeti 5500 kuna, a prosječna plaća nastavnog osoblja je 6500 kn su srednjim školama, a u osnovnim 6365,38 kn.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad naši učitelji to čuju oni se primaju za glavu. Mi smo se pozivali na službene podatke DZS-a. To je državni zavod, a ne sindikalni", rekao je Ribić.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo