investicija se isplatila / Riječki prometni Big Brother dao rezultate: 'Zabilježeno je više od 2000 prekršaja u 45 dana'

Postavljanje pet kamera ovog ljeta u Rijeci rezultiralo je slanjem većeg broja uplatnica za prometne prekršaje

15.10.2019.
21:10
VOYO logo

Riječki prometni Big Brother donio je rezultate. Pet kamera postavljenih sredinom kolovoza već se ''isplatilo''. Inače, na godinu se u Rijeci ispiše oko 18.000 uplatnica za prometne prekršaje - ove godine taj broj rapidno raste zbog - nadzornih kamera. 

Svi za prekršaje nude objašnjenja

Sa sva četiri žmigavca vozač nepropisno staje na mjesto za dostavu. Naravno, objašnjava nam, kako za prekršaj ima dobar razlog. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Moram k čovjeku! Samo sam mu dao ručak i idem ča, evo stao sam sekundu“, objasnio je Riječanin.

Kazna je 300 kuna, plati li u roku tri dana, može u pola cijene. Objašnjenjima za prekršaje nema kraja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Čekam starog da dođe iz banke." "Ne znam, deset minuta, iskreno, deset minuta, šta da vam kažem“, rekao je s Krka. 

Tik uza znak zabrane zaustavljanja i parkiranja vozač u bijelom autu čeka ženu i kćer koje su išle po hamburger i krumpiriće. Nema ih bar 15 minuta, ali supruga kaže kako će ona platiti kaznu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Često nije pitanje nedostatka mjesta nego komocije pojedinaca, što u gradu izaziva prometni kaos. Zato se kao najučinkovitija mjera pokazala udarac po džepu. Svaki pedalj središta grada, osim pješice, od polovine kolovoza prometni redari nadziru i kamerama. 

'Big Brother' uskoro i na tisućama kilometara autocesta: 'Vozačima će se doma slati obavijesti'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najčešći prekršaji su blizu banke i pošte

''Ljudi nemaju novca i paze, ali najčešće je to u blizini pošte, u blizini banke, samo na minutu-dvije, ali to i sami znamo da nikad nije ni minuta ni dvije“, izjavila jeprometna redarstvenica Tajana Saršon Radaljac

Pogotovo na autobusnim stanicama nema opraštanja. U prvih 45 dana snimanja kamerama broj evidentiranih prekršaja je velik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Zabilježeno je više od 2000 prekršaja, preciznije čak 2085. U istom razdoblju prometni redari su na cesti sami napisali 2500 prekršaja. Što se tiče prvih trendova, moramo reći da su se Riječani ipak korigirali i da se sve rjeđe parkiraju na samom autobusnom stajalištu“, rekao je Marko Drpić,voditelj Direkcije za prometno redarstvo Grada Rijeke.

Ali iznimki ima. I na stajalištu, i u voznom traku, uz pješački prijelaz i na pločniku. Zahvaljujući njima, odnosno kaznama koje su platili, investicija od 200.000 kuna u riječki prometni ''big brother'' već se isplatila. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo