'pokušat ću da to ne moramo' / Rimac najavio da bi zbog nove runde financiranja mogao preseliti sjedište tvrtke izvan Hrvatske

Image

'Ako kojim slučajem pravno sjedište moramo preseliti, sve ono što je danas u Hrvatskoj, i još puno više što je u planu, ostaje tu', kaže Rimac

8.4.2016.
7:30
VOYO logo

Osnivač Rimac Automobila, Mate Rimac, je gostujući na otvaranju Cisco Connect konferencije u Puli najavio kako bi zbog druge runde investicija mogao preseliti sjedište firme izvan Hrvatske, javlja ICTBusiness.info.

Image
vizija i ljubav /

Premijeru se kod Rimca ukazalo čudo: 'Njegov primjer pokazuje da 1+1 u Hrvatskoj mogu biti 3'

Image
vizija i ljubav /

Premijeru se kod Rimca ukazalo čudo: 'Njegov primjer pokazuje da 1+1 u Hrvatskoj mogu biti 3'

Kao razlog tome ističe direktne zahtjeve investitora, a kao primjere naveo je startupove kojima se to već i dogodilo kao što su primjerice hrvatsko-slovenski startup Bellabeat Sandra Mura i Urške Sršen te osječki Farmeron Matije Kopića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rimac u drugoj rundi financiranja očekuje mnogo veći iznos zbog kojeg će investitori tražiti da sjedište tvrtke bude u drugoj državi, dok će proizvodnja i razvoj i dalje ostati u Hrvatskoj. z to, Rimac napominje kako su se dosad uspjeli oduprijeti tome i sjedište su uspjeli nakon prve runde financiranja zadržati u Hrvatskoj. Čini se kako u drugoj rundi to više neće biti moguće.

Kada se bolje pogleda ta njegova izjava, koja je poput munje prohujala hrvatskom startup scenom, jasno je da se investitori ne žele igrati i kako otvaranje sjedišta tvrtke u nekoj od velikih zemalja popud SAD-a, Velike Britanije donosi sigurnost u njihove investicije, piše ICTBusiness.info

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mate Rimac je na Facebooku kasnije dodatno pojasnio cijelu priču jer se, kako kaže, oko njegove izjave 'digla frka'.

"Da razjasnim:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Venture Capital Fond je strateški važan za Hrvatsku - za startupe i početnike. Mi smo later-stage firma i nas to više ne dira. NE TRAŽIM DRŽAVU NOVCE. Da si to tetoviram na glavu?

2. Internacionalni investitori traže da firme poput Rimac Automobila sele sjedišta van matičnih zemalja (u UK, US, Nizozemsku) da zaštite svoju investiciju - tamo je pravni sustav koji poznaju i kojem vjeruju. Gotovo svi RH startupi koji su primili stranu investiciju imaju sjedište van Hrvatske. Mi smo za prvu rundu investicije (koja je bila daleko najveća venture capital investicija u RH) uspjeli uvjeriti investitore da ostanemo Hrvatski d.o.o. ali sam rekao da će to biti puno teže za drugu rundu u kojoj se trenutno nalazimo jer se radi o značajnijim iznosima. Ako kojim slučajem pravno sjedište moramo preseliti (a pokušati ću da to ne moramo), sve ono što je danas u Hrvatskoj i još puno više što je u planu ostaje tu - uprava, razvoj, proizvodnja, sva radna mjesta itd. Dakle i u tom scenariju bi zapravo sve ostalo jednako što se tiče operative firme.", napisao je Rimac na Facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo