Mala djeca u čekaonicama / Roditelji na nogama zbog incidenta u čekaonici obiteljskog liječnika: žele natrag školsku medicinu, pedijatri su najbolje rješenje

Image
Foto: Thinkstock.com

Prije petnaestak su godina ukinuti nekadašnji školski dispanzeri te djeca svoj zdravstveni karton kod pedijatra mogu imati isključivo do sedme godine, a nakon toga brigu o njihovu zdravlju preuzimaju obiteljski liječnici

28.2.2018.
21:20
Thinkstock.com
VOYO logo

Nedavni slučaj iz jedne splitske čekaonice liječnika obiteljske medicine, kada je nestrpljivi pacijent od 40 godina opalio pljusku medicinskoj sestri i udarcem šakom bacio muškarca pred očima mnogobrojnih pacijenata, među kojima je bilo i male djece, ponovno je aktualizirao pitanje potrebe vraćanja školske medicine, piše Slobodna Dalmacija

Prije petnaestak su godina ukinuti nekadašnji školski dispanzeri te djeca svoj zdravstveni karton kod pedijatra mogu imati isključivo do sedme godine, a nakon toga brigu o njihovu zdravlju preuzimaju obiteljski liječnici. Roditelji su nebrojeno puta negodovali smatrajući kako pedijatri najbolje poznaju zdravlje njihove djece jer prate njihov razvoj od rođenja, a i školovali su se isključivo za djecu. S druge strane, pomalo je i čudno kada dijete od nekih osam godina mora čekati red s odraslim osobama u prepunim čekaonicama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne možemo dopustiti da nam se djeca liječe u ordinacijama obiteljske medicine kada znamo da one ne udovoljavaju zakonom propisanim uvjetima. Nemaju posebne prostorije koje odvajaju zdravu djecu od bolesne, nemaju prostor za izolaciju, prostor za terapiju... Pedijatrijske ambulante u potpunosti su prilagođene potrebama djece, kako novorođenčadi, predškolaca, tako i školaraca, dok u niti jednoj ambulanti obiteljske medicine nema ničega prilagođenog potrebama djeteta", stav je udruge "Ruke ljubavi" koja godinama apelira na što brojnije pedijatrijske specijalizacije i vraćanje školske medicine.

Dr. Aida Mujkić, predsjednica Hrvatskog pedijatrijskog društva, osobno smatra da bi bilo bolje kada bi školska medicina pružala cjelovitu zaštitu, kako je to bilo nekada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Opće je poznata činjenica da pedijatara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti nema dovoljno, a posebice uzimajući u obzir stariju dob onih koji trenutno rade te će tijekom sljedećih godina velik broj otići u mirovinu. Ministarstvo zdravstva lani je raspisalo natječaj za preko 50 pedijatara za primarnu zdravstvenu zaštitu, za Split deset, a nadamo se da će tako biti i ove godine", kaže Mujkić.

Privremena pročelnica županijskog Odjela za zdravstvo Diana Luetić predlaže da se pri službama za školsku i sveučilišnu medicinu osnuju otvoreni i višenamjenski centri za mlade – studentske ambulante jer je služba školske i adolescentne medicine idealno mjesto za otvoreni pristup i mogućnost multidisciplinarnog pristupa (uz školskog liječnika i VMS, defektolog, psiholog, nutricionista i ginekolog), osobito u današnje vrijeme porasta spolnog rizičnog ponašanja, prekomjerne uporabe alkohola i konzumacije psihoaktivnih tvari, te porasta kroničnih nezaraznih bolesti uvjetovanih nepravilnom prehranom, smanjenom tjelesnom aktivnošću i nezdravim stilovima života.

Dr. Ivana Pavić Šimetin, specijalistica školske medicine i zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kaže kako diljem Hrvatske nedostaje liječnika školske medicine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovakav model zdravstvene zaštite ima određene slabosti ali i prednosti. Slabosti su svakako u necjelovitom pristupu djetetu, kako kao liječnika obiteljske medicine tako i školskog liječnika. Prednost je u lakšem pristupu cijelim generacijama učenika, jer se aktivnosti provode u školama ili vezano uz škole", kaže doktorica. Smatra kako bi određene promjene u školskoj medicini svakako bile dobrodošle, posebno mogućnost cjelovite skrbi za učenike i studente koji se školuju odvojeni od obitelji (učenici u đačkim domovima, studenti u studentskim kampusima), piše Slobodna Dalmacija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo