roditelji odgojitelji / Roditelji odgojitelji kreću u pravnu bitku: Tomaševića idući tjedan očekuju tri tužbe zbog ukidanja demografske mjere

Cilj Grada je pak provesti među korisnicima mjere upitnik o njihovom socioekonomskom statusu i dosadašnjim radnim karijerama

8.1.2022.
21:30
VOYO logo

Protiv odluke zagrebačke vlasti, roditelji odgojitelji kreću u pravnu bitku. Udruženi sa Željkom Markić pred Visokim upravnom sudom podižu tri tužbe.

"Ono što mi očekujemo da institucija, Ministarstvo uprave ili Ministarstvo obitelji i njihov Ured za demografiju djeluju kao institucije hrvatskog društva i štite građane od samovolje lokalnog šerifa gospodina Tomaševića", poručila je Željka Markić, izvršna direktorica udruge U ime obitelji.

Od Ministarstva uprave još prije dva tjedna zatražili su hitan nadzor zakonitosti odluke, a ogorčeni su što je ministar Malenica lopticu prebacio na resor obitelji i Ured za demografiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ocjena zakonitosti /

Markić Tomaševića nazvala 'lokalnim šerifom': Roditelji odgojitelji podnijet će zahtjev Visokom upravnom sudu

Image
ocjena zakonitosti /

Markić Tomaševića nazvala 'lokalnim šerifom': Roditelji odgojitelji podnijet će zahtjev Visokom upravnom sudu

"Imamo u gradskoj skupštini HDZ koji se bori protiv ukidanja ove mjere i istovremeno ovdje je ministar iz HDZ-a koji ping ponga lopticu nekom dalje. Pa čovječe, ja ne razumijem", kaže Markić.

Iako su roditelji odgojitelji još nedavno najavljivali i šatore ispred Gradske uprave daljnje prosvjede stopiraju.

"Ne, nećemo nastaviti s prosvjedima. Sada smo došli do pravnih tijela i tim načinom ćemo se boriti za naša stečena prava", kazala je Dunja Jeleč, koordinatorica inicijative U djeci je budućnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ništa ni od sastanka sa zamjenicom gradonačelnika koji je najavljen za 10 dana. "Ne prihvaćamo nove uvjete aktualne gradske vlasti i ne želimo sudjelovati u sastancima s obzirom da oni i dalje tim novim uvjetima nanose štetu korisnicima", potvrdila je Ana Marija Berbić Lacko iz udruge Hrvatska udruga roditelja odgojitelja.

Ipak, ne misle svi tako. Sastanku će se odazvati novoosnovana Udruga Hrvatska Mati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa ne bih rekla da je to raskol, samo trenutno svatko ide svojim putem, a borimo se za isti cilj. Tako da mi i dalje surađujemo, a što se tiče prosvjeda oni će biti ako će biti potrebno. Trenutno sada mislimo da još nije potrebno i hladno je, a mi smo ipak skupina s djecom", rekla je Ljiljana Dragić, predsjednica Udruge Hrvatska Mati.

Cilj Grada je pak provesti među korisnicima mjere upitnik o njihovom socioekonomskom statusu i dosadašnjim radnim karijerama. No, oni o zaposlenju ne razmišljaju. "Pozivamo korisnike da ne prihvaćaju nove uvjete, posebno zaposlenje jer oni bi izgubili puno pravo pošto prihvaćaju uvjet iz nove odluke", izjavila je Berbić Lacko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa sada do 1.5. ne smije mi biti opcija jer mi u rješenju stoji da ja moram biti nezaposlena", kaže  roditelj odgojitelj Davorka Cecelja Martinkec. No, za manje od četiri mjeseca to bi se moglo promijeniti, ako sud potvrdi odluku zagrebačke Skupštine.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo