UKLJUČILA SE I POTRAGA / Roditelji palčića u borbi za vrtić! Stigle prijetnje pa isprike, a onda je jedan poziv riješio problem

Donosimo priču o tome kako i zašto roditelji prijevremeno rođene djece prolaze torturu

27.2.2020.
21:00
VOYO logo

Blizanci Tena i DavidDebeljak rođeni su sa samo 800 grama u 25. tjednu trudnoće. Izborili su se za život, a tri godine poslije od 20 dijagnoza ostale su tek tri. Liječnici s Goljaka zaključili su da mogu i trebaju krenuti u vrtić. No, kada su u jednom zagrebačkom vrtiću shvatili da je riječ o palčićima roditelje su na razne načine pokušavali odgovoriti od upisa.

Uporni Sandra i Davor Debeljak na kraju su uspjeli izboriti jedva dva dana na tjedan po dva sata uz prisustvo roditelja, a nakon dva mjeseca - bez njih. Borili su se i dalje i dobili tri dana po tri sata. Sandra je bila prisiljena dati otkaz, žalili su se i Gradu. Očajni, na kraju su se obratili RTL-ovoj Potrazi nakon čijih se upita priča krenula munjevito raspetljavati. Jedni su im prijetili, drugi se ispričavali, ali sve je ekspresno riješeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Davidu je lijepo u vrtiću, a iako još nije ni podne, on i Tena ne mogu u njemu ostati jer u vrtiću smiju biti tek tri dana u tjednu po tri sata. Srećom, kreću topliji dani pa igru mogu produljiti boravkom u parku, ali s mamom i tatom, a ne s drugom djecom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Zašto Palčići ne mogu u vrtić? Nose naočale - samo jedna od smiješnih isprika

Blizancima su tek tri godine i jasno je da im nije jasno zašto druga djeca ostaju, a oni odlaze doma, ali nije jasno ni roditeljima. ''Nikad nismo dobili nikakav konkretan odgovor na pitanje zašto. Nikad. Jednostavno ne mogu, tehnički razlozi, ovo, ono ... uvijek je nešto'', kaže njihov otac Davor Debeljak. ''Čak se počelo spominjati da je problem u tome što nose naočale pa da se mora posebno na njih paziti da ne padnu. Mislim, budimo realni, i druga djeca nose naočale'', dodaje njihova majka Sandra Debeljak.

Tena i David su Palčići - u njihovu slučaju doslovno. Rođeni su u 25. tjednu trudnoće, s tek nešto više od 800 grama. Bili su veliki poput dlana. Njihovi roditelji prisjećaju se: ''Kad su se rodili mogli smo ih samo gledati kroz staklo od inkubatora. Samo to po sebi je bilo jako teško i nama, a posebno njima. Naši veliki borci, a mali Palčići koji su se borili za život, ali su se i izborili. Rekli su nam u bolnici da ta djeca možda neće ni hodati, možda neće ni govoriti, možda neće čuti, možda neće čuda. Onda kad vidiš da rade i da postižu svašta i presretan si, presretan si. Neopisivo. To je nagrada i nama i njima''.

Danas su znatiželjni i živahni poput svih svojih vršnjaka. Njihova borba, kao i kod većine prijevremeno rođene djece, nakon rodilišta nastavila se u specijalnoj bolnici Goljak. Pune tri godine gotovo svakodnevnih vježbi i terapija. ''Djeca su rođena s 20 dijagnoza, hvala bogu, te dijagnoze su iza nas, djeca su potpuno zdrava, te neke sitnice, nose naočale, zaista smo presretni'', ističe njihova majka Sandra.

  • Liječnici kažu da Tena i David mogu u vrtić. Stručni tim u vrtiću kaže da ne mogu. Zašto - odgovora nema

Dioptrija, strabizam i blaga hemipareza - to je ono što je još ostalo. Liječnici s Goljaka koji su ih pratili i radili s njima godinama otpustili su ih iz dnevne bolnice s preporukom da krenu u redovni vrtić. Lani u svibnju, kad su krenuli upisi, roditelji su prijavili djecu i naznačili da se radi o Palčićima. S obzirom na to da prijevremeno rođena djeca često spadaju u kategoriju djece s poteškoćama u razvoju, vrtić je zatražio dodatnu medicinsku dokumentaciju.

''Čim sam spomenula da se radi o Palčićima koji su otpušteni iz specijalne bolnice Goljak odmah ni je već preko telefona bilo rečeno kako je najbolje da ni ne predajemo zahtjev za vrtić za upis zato što oni nisu ustanova koja rehabilitira djecu'', prisjetća se Sandra i dodaje: ''Ne može nam netko preko telefona tko nije tad ni vidio tu djecu iz nekakvih svojih predrasuda i neznanja govoriti da ne predajemo zahtjev''. Davor se nadovezuje: ''Dobili smo taj poziv za prvi razgovor koji je bio katastrofa. To je bio mali sobičak mračni, cijeli razgovor se sveo na pokušaje da nas odgovore od upisa u vrtić – nemojte, za godinu dana, joj ... ''

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Umjesto da upišu djecu u vrtić, od upisa su u vrtiću odgovarali njihove roditelje

Sandra i Davor tražili su od tog zagrebačkog vrtića da im pismeno obrazlože zašto njihova djeca ne bi trebala u redovni vrtić, ali nisu dobili ni slova, kaže Davor: ''Oni djecu nisu pitali ni kako se ti zoveš, niti hoćeš li mi nacrtati nešto ili hoćeš li mi složiti kockicu – ništa. Ja nisam stručnjak, ne znam kako ti inicijalni razgovori izgledaju, ali mislim da se to treba svesti na djecu, a ne na naše odgovaranje nemojte ići zato što ste vi išli na Goljak. Užas.''

Nakon toga pozvali su ih ponovno na razgovor i ponudili takozvani obzervacijski ugovor prema kojem su djeca dobila pravo na dva dana u tjednu po dva sata, ali uz prisustvo roditelja. ''Nakon tog ugovora stigao je novi ugovor isto tako u trajanju od dva mjeseca dva dana u tjednu dva sata, ali ovog puta bez prisustva roditelja. Nakon tog drugog ugovora dočekali smo konačno treći ugovor. Bili smo pozvani na razgovor, ja sam otišla osobno tamo gdje mi je rečeno da su ipak pronašli rješenje i da će nam dopustiti da djeca borave tri dana u tjednu po tri sata'', kazala je Sandra.

Ona je nakon toga morala dati otkaz na poslu jer s takvom vrtićkom satnicom nije mogla raditi čak ni na pola radnog vremena i sad kaže: ''Mi cijelo vrijemo mislimo ili nam se tako čini da dobivamo neke mrvice kojima se moramo kao roditelji zadovoljiti''.

Pojasnili su im da zbog poteškoća njihove djece vrtić od Gradskog ureda za predškolski odgoj i obrazovanje mora tražiti dodatnog odgajatelja. Ali, mjeseci su prolazili, a situacija se nije mijenjala. Zato su se žalili i samom Uredu Grada, prisjeća se Davor: ''Uspjeli smo doći do nekoga gore i primili su nas. Kad smo im ispričali sve što smo prošli i doživjeli, oni su se zgražali govoreći da to ne može tako ići i mi smo mislili da smo stvarno riješili problem. Rekli su da će se oni čuti s vrtićem pa će nas
naknadno kontaktirati da vidimo u čemu je problem i da se riješi situacija''.

  • Nakon što su se roditelji za pomoć obratili RTL-ovoj Potrazi, stigle su prijetnje

Iz Ureda im se kasnije više nisu javili pa su oni nazvali njih i, kaže Davor, objasnili im da vrtić zna najbolje što je najbolje za njihovu djecu i da je to jednostavno tako. Zato su se obratili RTL-ovoj Potrazi i tu kreće zanimljiv i munjevit rasplet situacije.

Sandra kaže da su ih nakon što su u vrtiću zaprimili RTL-ov upit iz vrtićkog stručnog tima pozvali da razgovaraju ako ima nekih nesuglasica kako bi se to riješilo: ''Bilo je rečeno da se djeca super adaptiraju i da je pitanje vremena kada će krenuti svaki dan po četiri sata. Odjednom''.

Naime, roditelje su iz vrtića nazvali 15-ak minuta nakon što smo mi poslali upit. Bilo je to oko 10 sati ujutro. S tri dana po tri sata, odjednom su im ponudili svaki dan po četiri sata. No, pozivi tu nisu stali. Dok smo snimali ovu malu obitelj stigao im je i prilično neugodan poziv iz Gradskog ureda, kojima smo također isto jutro poslali upit. 

''Prijetili su da će vrtić poduzeti neke pravne korake, ali kakve ne znamo'', kaže Davor, a Sandra dodaje što su joj rekli: ''Da budem svjesna u što se upuštam i kao odgovoran roditelj da pazim što radim nauštrb svoje djece. Iskreno, nakon tog poziva osjećala sam se jako lošom majkom, a s druge strane majkom koja se samo bori za prava svoje djece''. ''Ne mogu vjerovati da se netko može na tako niske grane spuštati da nam prijeti nekakvim pravnim koracima. Što će napraviti - uništiti mene, moju obitelj i moju djecu? Svaka čast, svaka čast'', ne može vjerovati Davor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Gradski ured za obrazovanje, najblaže rečeno, otkriva vrlo zanimljive stvari

Pitali smo i o tome Martinu Glasnović iz Gradskog ureda za obrazovanje, no ona tvrdi da nema informaciju da je neka osoba iz Ureda zvala i roditeljima prijetila tužbom te je poručila: ''Ne mogu komentirati informaciju koju nemamo''.

Voditeljica Gradskog ureda za predškolski odgoj spremno je stala pred  RTL-ove kamere iako ona nije bila ta koja je prijetila roditeljima. Ravnateljica vrtića pred RTL-ove kamere nije htjela. Poslala je pisani odgovor tog istog popodneva, samo pola sata nakon što su roditelji primili još jedan poziv tog dana, i to onaj u kojem im se ispričava i nudi im ugovor prema kojem djeca mogu biti u vrtiću svaki dan po osam do 10 sati.

''Još jučer ujutro je, nakon što smo mi poslali mejl vrtiću, djeci nuđeno umjesto tri puta po tri sata na tjedan svaki dan po četiri sata'', kazala je Glasnović dodavši da nije bilo komunikacije s Gradskim uredom za obrazovanje niti je to u njihovoj nadležnosti: ''Na žalost mi ne možemo komentirati pojedinačne slučajeve tako da nemamo uvid u komunikaciju između roditelja i vrtića u jučerašnjem danu''.

U Gradskom uredu znaju samo to da im je vrtić tek početkom veljače poslao zahtjev za dodatnim odgajateljem za Tenu i Davida što su im i odobrili: ''Mi smo navedenu suglasnost odaslali 20. veljače, znači da je vrtić to znao danima, a zaprimljeno je, onu informaciju koju mi imamo u petak 21. veljače''.

No, do našeg mejla i pojavljivanja pred vrtićem, unatoč odobrenom dodatnom odgajatelju i punoj satnici, Tena i David nisu bili dovoljno zdravi za puni redovni program. Poslijepodne istog tog dana jesu.

  • Roditelji Palčića već godinama vode iste bitke. Zašto? 

''Kad se konačno dočekalo da i Goljak da zeleno svjetlo i kaže oni su sasvim ok i mogu u redovni vrtić, onda se netko našao u tom redovnom vrtiću da opovrgne cijeli stručni tim na Goljaku koji tu djecu prati i vodi od rođenja sve njihove faze razvoja i da kaže ne'', upozorava Željka Vučko, predsjednica Kluba roditelja nedonoščadi 'Palčići', koja napominje i da ovo nije jedinstven slučaj. I sama je majka troje Palčića i još prije 16 godina vodila je iste bitke. Svake sezone brojni roditelji javljaju se s istim problemima. Opravdano se pita zašto u pojedinim vrtićima nema baš nikakvih problema dok u nekima toj djeci dodatno zagorčavaju život.

''Dovode nas u situaciju u kojoj se pitamo hoćemo li lagati, hoće li biti lakše ako ja upišem da je moje dijete rođeno s 40 tjedana i da je imalo abgar 10/10 što je laž. Ali ako će ta laž biti nešto što će dovesti do toga da moje dijete može ići po redovnom programu onda ćemo se lagati pa ćemo svi pisati abgare 10/10'', primjećuje Vučko.

Tenin i Davidov abgar danima je bio loš, ali danas je to dvoje slatkih blizanaca koji se u sekundi svima zavuku pod kožu, a Sandra naglašava: ''Definitivno su se izborili za život. Za život su se borili kao lavovi tri i pol mjeseca. Ako su se izborili za život, mislim da će se izboriti i za vrtić''.

Želimo i mi vjerovati u to. Ravnateljica im je obećala da će novi ugovor s punom satnicom potpisati u ponedjeljak. Nadamo se da se neće ispuniti prijetnje nego obećanja. I da je ovo sve bio samo ružan nesporazum i još jedna bitka koju su ovi klinci dobili. Kao da im ona životna nije bila dovoljna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo