GRAD ĆE ODRŽATI SASTANAK / Roditelji u novom sukobu sa zagrebačkom vlasti: 'Djeci sada moram reći - toga više nema'

Rasplet ove školske drame trebao bi se dogoditi prije nego što se đaci vrate u klupe, jer kako su nam potvrdili iz Grada, u narednim danima pozvat će roditelje i predstavnike ZET-a na zajednički sastanak

17.8.2022.
19:54
VOYO logo

Prvo su roditelji doznali da školski autobusi više - neće voziti. A onda i da će dio djece preseliti u novu područnu školu u zagrebačkom naselju Blato. Tamo bi u 4. razred od jeseni trebali krenuti blizanci Jelene Lokner, da bi se u 5. ponovno vratili u staru školu.

"Tri godine su u svojem razredu sa svojom učiteljicom. Izgradili su nekako svoje društvo, svoj mikro svemir. Sada ja moram svojoj djeci reći: toga više nema. Imate novi razred, novu učiteljicu i nakon toga ćete ponovno se vratiti u vašu školu", govori Jelena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o novoj područnoj školi osnovne škole Savski gaj u koju su trebala biti upisana sva djeca prvog i drugog razreda. Ona starija su trebala ostati u matičnoj ustanovi. Takav ustroj razreda škola je Gradu poslala još u lipnju, što su oni i odobrili.

"E sada je došla nova odluka, da se ta djeca radije izvade iz svojih razreda, formiraju novi i stavi ih se tu. S novom učiteljicom, u novu grupu", tvrdi Jelena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
obnova europskim novcem /

Tri zagrebačke škole obnovljene i spremne za novu školsku godinu. Na sredstva solidarnosti računaju i bolnice

Image
obnova europskim novcem /

Tri zagrebačke škole obnovljene i spremne za novu školsku godinu. Na sredstva solidarnosti računaju i bolnice

Kako stanuju bliže novoj školi - dvoje djece Ljubice Matijević također će izdvojiti iz dosadašnjih i upisati u nove razrede.

"Mislim da nikako ne bi bilo u redu da djeca koja su… prvo je taj štrajk bio, pa pandemija, što očekivati od njih? I još sada ovo na kraju, mislim da bi to stvarno bilo previše", kazala je Ljubica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I tako u gradu planiraju riješiti problem nastao nakon što je ukinuta autobusna linija. Jer oni su, kažu, dužni osigurati prijevoz ako je škola udaljena 3 kilometara od učenika od 1.- 4. razreda, odnosno 5 kilometara od učenika viših razreda.

"Nama je matična škola udaljena 6 kilometara ako se ide Jadranskom avenijom, a područna škola u Blatu je udaljena 3,3 kilometra od naše kuće", tvrdi Ljubica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši pročelnik gradskog Ureda za obrazovanje Ivica Lovrić tvrdi da se ovakav postupak protivi temeljnim pedagoškim načelima.

"Ravnatelj i vodstvo škole su pripremili novu školsku godinu i predvidjeli su da će u novoj područnoj školi ići samo učenici 1. i 2. razreda, budući da su ti učenici pripremljeni i njima je najavljeno. Međutim, razdvajanje 3. i 4. razreda ne možemo smatrati nikako pedagoški opravdanim i to je suprotno svim pravilima odgoja i pravilima pedagoške struke", kazao je Lovrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roditelji su dodatno zabrinuti jer je promet uz školu gust, okružuju je brojna gradilišta, na dijelovima nedostaje nogostup.

"Sigurnost djece… da je to nekakva lokalna cesta, da, ali cesta je izuzetno prometna i opasna", smatra Jelena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rasplet ove školske drame trebao bi se dogoditi prije nego što se đaci vrate u klupe, jer kako su nam potvrdili iz Grada, u narednim danima pozvat će roditelje i predstavnike ZET-a na zajednički sastanak.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo