Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
EKSKLUZIVNO ISTRAŽIVANJE

RTL anketa: HDZ osvaja IX. izbornu jedinicu, SDP-u bolji rezultat nego prije šest mjeseci

Nastavljamo s objavom anketa RTL-a koje je Promocija plus provela za našu televiziju i Jutarnji list. Donosimo rezultate za IX. izbornu jedinicu

Damira Gregoret/ 31.5.2016. u 18:38
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nastavljamo s objavom ekskluzivnih anketa RTL-a koje je Promocija plus provela za našu televiziju i Jutarnji list. Danas donosimo rezultate za IX. izbornu jedinicu.

I ovdje, u HDZ-ovoj utvrdi - više od polovine želi ponovno na birališta. Idemo po sve rezultate! Gotovo 53 posto ispitanika želi situaciju riješiti prijevremenim izborima, ali taj postotak je sličan zbroju onih koji su protiv ili još nemaju definiran stav.

Oni koji sigurno žele ponovno zaokružiti svoju političku opciju, u najvišem postotku izbore žele što prije. Ostali su spremni čekati, ali samo do kraja godine.

A da su sada izbori u IX., tradicionalno desnoj izbornoj jedinici, pobjedu bi očekivano odnio HDZ - podupire ih gotovo 37 posto ispitanika. SDP 25,2 posto, a treća snaga i ovdje je Živi zid. Tek nakon njih je MOST, nešto više od 6 posto potpore, a u studenom je u ovoj izbornoj jedinici za njih glasovalo čak 15 posto glasača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

I u mandatima: HDZ sigurnih 7, SDP 5, od čega je jedan granični gubitnički mandat. Živi zid i MOST osvajaju po jedan mandat. 

Manji partneri iz lijeve i desne koalicije - nisu ni prije šest mjeseci ovdje osvojili ni jedan mandat, a i sada su njihovi glasovi raštrkani i neuvjerljivi - ukupno 12 posto. Najviše, ali samo 2,5 posto osvaja HSP Ante Starčević. No, i ovdje gotovo ima 13 posto neodlučnih, čime bi se u napetoj izbornoj utakmici moglo poentirati.

Upravo se čita

Prije šest mjeseci iz IX. izborne jedinice u Sabor su ušli samo zastupnici SDP-a, HDZ-a i MOST-a. Sada, uz njih, u igri je i Živi zid, koji čak i ovdje osvaja zastupnika. HDZ umjesto 8, dobiva 7 mandata, SDP se sa 4 zastupnika penje na 5, a MOST pada s 2 na jednog. No i nakon izbora MOST je ostao samo na Miri Bulju, jer je Stipe Petrina, koji je ovdje na njihovoj listi osvojio mandat - napustio MOST.

A kome bi sada otišli glasovi MOST-a? Ponovno bi ih zaokružilo manje od 27 posto njihovih birača iz studenog. Najviše bi prešlo Živom zidu, a SDP-u 5 posto. Dobar dio je neodlučan, a više od 31 posto bivših MOST-ovih birača, na novim bi izborima birališta - zaobišli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

I nakon pet obrađenih izbornih jedinica ovako se smjestilo sedmero zastupnika u našoj sabornici. SDP osvaja 29 mandata, HDZ-ovih je 24, Živi zid osvaja 5, baš isto kao i MOST. IDS ima 3, dok i HDSSB i HNS osvajaju po dva mandata.

Na karti su obrađene jedinice: III., IV., V., VIII. i IX. – tri plave HDZ-ove i dvije crvene SDP-ove. U četvrtak bojimo X. izbornu jedinicu, a još treba reći da je za upravo analiziranu izbornu jedinicu istraživanje napravljeno prije tjedan dana.

Dakle, afera Konzultantica bila je na vrhuncu, ali ipak prije nego što je i MOST odlučio rušiti Tomislava Karamarka. Baš ovdje on je u studenom bio na listi i osvojio gotovo 43 tisuće preferencijalnih glasova.

Detaljni rezultati istraživanja za IX. izbornu jedinicu nalaze se u našem STATISTIČKOM CENTRU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Damira Gregoret/ 31.5.2016. u 18:38
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba