#vrijemeodluke / RTL anketa: veliki preokret u II. izbornoj jedinici, SDP-ova koalicija preuzela vodstvo od HDZ-a

Na izbore idući vikend u drugoj izbornoj jedinici namjerava izići gotovo 60 posto birača, a u omjeru snaga ima značajnih promjena

3.9.2016.
18:36
VOYO logo

U ekskluzivnoj RTL anketi stigli smo do finala, pretposljednje, II. izborne jedinice koja obuhvaća istočni dio grada Zagreba i Zagrebačke županije te cijelu Koprivničko-križevačku i Bjelovarsko-bilogorsku županiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati u ovoj izbornoj jedinici govore o dosad najnapetijoj promjeni trenda. 

Naime, ovdje je SDP-ova koalicija preuzela vodstvo od HDZ-a. Konačni raspored snaga odredit će gotovo 60 posto birača, koliko ih namjerava izići na izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I to najviše da bi podržali SDP-ovu koaliciju, a tek iza njih je HDZ. Doslovno su zamjenili pozicije. SDP-ovu listu predvodi Gordan Maras umjesto Josipa Leke, koji je postao ustavni sudac, a HDZ-ovu Ivana Maletić umjesto Miroslava Tuđmana.  MOST-u se potpora ponovno gotovo prepolovila, Bandićeva koalicija je na sličnome, a nešto se podigao Živi zid koji ovdje ulazi u igru.

U mandatima: SDP osvaja šest, HDZ pet, a po jedan ide MOST-u, Bandićevoj koaliciji i koaliciji oko Živog zida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad uspoređujemo s mandatima osvojenim na prošlim izborima, SDP-ova koalicija osvaja mandat više, a HDZ mandat manje. 

A borba se u II. izbornoj jedinici vodi i unutar samih lista. HNS-ova Anka Mrak Taritaš ponovno se s osmog mjesta bori za preferencijalne glasove. U sličnom lovu, ali na HDZ-ovoj listi je i Milijan Brkić, koji je ovdje na zadnjem mjestu, dok je u isto vrijeme treći Zlatko Hasanbegović. MOST pada s dva na jedan mandat, u Sabor ulazi Slaven Dobrović, a Ivan Lovrinović, kojeg je lani tamo dovela lista MOST-a, sada stiže preko koalicije Živog zida. Baš kao i u studenom, Milan Bandić priskrbio si je mandat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Saboru sada nedostaje još samo 14-ero zastupnika

SDP-ova Narodna koalicija je u vodstvu, no samo četiri zastupnika manje ima HDZ. MOST zasad ima deset ruku u Saboru, Bandićeva koalicija i IDS su na tri, a HDSSB i Živi zid osvajaju po dva mandata. Ukupno, nakon devet obrađenih izbornih jedinica SDP ima šest zastupnika više nego lani, isto toliko manje ima MOST, dok je HDZ u ovoj, drugoj izbornoj jedinici, izgubio prvi mandat. 

Po prvi put se na karti promjenila boja izborne jedinice. Crvena SDP-ova prelazi u vodstvo; njihove su tri zagrebačke, sjever, i Istra i Kvarner. Četiri su plave HDZ-ove - na istoku i jugu. Rezultate i analizu cijele ankete donosimo već sutra kada objavljujemo posljednju, prestižnu prvu izbornu jedinicu u kojoj se sučeljavaju Andrej Plenković i Zoran Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugoj izbornoj jedinici šef SDP-a je prvi izbor, no samo dva posto manje je uz šefa HDZ-a. Zagrebačkog gradonačelnika priželjkuje tek nešto više do 11 posto, a i čelnik MOST-a našao se na ljestvici.  

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo