počast ili sprdnja? / RTL Direkt ispitao: Zašto skoro svi spomenici Tuđmanu izgledaju kao ruganje s Tuđmanom?

Umjetnici su na natječaju imali zadatak napraviti prepoznatljiv spomenik s umjetničkim kredibilitetom koji bi prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana prikazivao u svom povijesnom značenju

25.8.2015.
22:20
VOYO logo

Prvi hrvatski predsjednik ostat će zapisan u hrvatskoj povijesti, na mnogim mjestima u kamenu, bakru i drugim materijalima. Kako umjetnici vide Franju Tuđmana, bit će uskoro otkriveno na zagrebačkoj izložbi.

Image
mnogi su fulali /

Pogledajte kako umjetnici vide Franju Tuđmana!

Image
mnogi su fulali /

Pogledajte kako umjetnici vide Franju Tuđmana!

Ipak, natječaj koji je završio u lipnju bio je mnogo uspješniji od prvog koji nije rezultirao niti jednim zadovoljavajućim radom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gost RTL Direkta bio je povjesničar umjetnosti, prof.dr. Zvonko Maković.

Laički rečeno, pola ovih skulptura izgleda kao čista nakarada, karikatura i totalni neukus. Kako biste vi to akademski ocijenili?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ja bih se apsolutno složio s ovim utiscima. Riječ je zaista o nečemu neozbiljnom. Netko je ipak spomenuo neku stvar koju treba istaknuti. Nisu kipari najveći krivci. najveći je krivac onaj koji raspisuje natječaj (koga će poslati u žiri, što će tražiti). Ukoliko se tu pogriješi, tada se može dogoditi da se pojave ovakvi radovi. Ja nisam vidio nijedan rad koji bi zadovoljio sve kriterije koji odgovaraju današnjem vremenu. Jer današnje vrijeme je drugačije nego što je bilo prije.

Je li to hrvatsko kiparstvo?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije. Hrvatsko kiparstvo je nešto sasvim drugo. Ovdje se javljaju ideje koje su vrlo prizemne i naivne i karikaturalne.

Pobjednički rad, koji je završio na kninskoj tvrđavi, ne prikazuje Tuđmana odlučnim, hrabrim i velikim vođom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz toga se vidi koliko se zapravo razumije predsjednika Tuđmana. Otkad je on došao na političku scenu '90., nisam se slagao s njegovim kulturnim strategijama. No kako je ostao u memoriji umjetnika i građana - to je vrlo tužno i jadno. Ja se pitam - obitelj Tuđman koja se pokazala osjetljivom po pitanju ocjena kako valorizirati tu povijesnu ličnost - kako sad nonšalantno prima sve te karikature koje se pojavljuju od Osijeka, Splita, Knina... 

Jedan drugačiji koncept spomenika Gordanu Ledereru. Kako biste ocijenili taj simbolizam? Je li on možda primjereniji?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu se od samog početka išlo dobro. Dobro je definiran natječaj i znalo se što se hoće, žiri je bio kvalitetan. To je jedan od rijetkih primjera u zadnjih 30 godina te spomeničke plastike koji zadovoljava kriterije našeg vremena.

Kojeg biste vi kipara odabrali da napravi klasičnog Tuđmana?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ja sam bio u nekoliko natječaja upravo za Tuđmana i odustao sam iz žiriranja kad sam došao i vidio kako je natječaj definiran. Tu su već neke stvari zadane. To je karikaturalno i to nije jedini slučaj kod nas.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo