ministar se predomislio / RTL ekskluzivno: Zmajlović početkom srpnja ukida povratnu naknadu, mlijeko jeftinije 50 lipa

Za manje od mjesec dana pojeftinjuju mlijeko i mliječni proizvodi i to za 50 lipa. Posljedica je to novog pravilnika o ambalaži kojim se ukida povratna naknada za takve proizvode, a ekskluzivno za RTL to je potvrdio ministar zaštite okoliša

16.6.2015.
18:35
VOYO logo

Početkom srpnja građani će dobiti jeftinije mlijeko i mliječne proizvode. Novim pravilnikom o ambalaži ukida se povratna naknada za te artikle - otkriva ekskluzivno za RTL ministar zaštite okoliša.  

"Time će se stvoriti pretpostavke da se cijena mlijeka u maloprodaji za građane smanji za 52 lipe koliko su dosad plaćali trgovci odnosno proizvođači. Kroz 15 dana objavljujemo u Narodnim novinama i osam dana treba da stupi na snagu taj pravilnik", rekao nam je Mihael Zmajlović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To istovremeno znači da se 50 lipa po vraćenoj boci mlijeka ili jogurta uskoro više neće moći dobiti, na što građani koji sakupljaju ambalažu gledaju različito. 

"Evo ja sam skupio to za šest mjeseci. To su moji novci, ja sam to platio, zašto to ne bi dobio nazad? A nekome je možda to izvor prihoda", rekao je Zagrepčanin Jozo Prokurica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluku oko koje se Zmajlović proteklih mjeseci dvoumio, trgovci pozdravljaju, a dva velika lanca već su najavila pojeftinjenje mlijeka i srodnih artikala u tom iznosu. 

"Povratna ambalažna naknada nije trošak već prolazna stavka te je Konzum, ukoliko ona bude ukinuta, sigurno neće zadržati u cijeni", priopćio je Konzum. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako ih je razveselilo ukidanje jednog nameta, proizvođači tvrde da im to ne donosi promjenu, niti rješava probleme slabe konkurentnosti domaćih farmera i visokog uvoza. 

"Konkretno, mljekarska industrija je tu samo jedan filter kao prolazna stavka zato što sav novac koji se uplaćuje u Fond za zaštitu okoliša, on samo prolazi kroz mljekarsku industriju", rekla je Rašeljka Maras iz Udruga hrvatskih otkupljivača I prerađivača mlijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar pak smatra da je ovo olakšica važna većini građana, ali i mliječnoj industriji. Tvrdi i da sve to neće dodatno ugroziti najugroženiji sloj stanovništva, niti dovesti do gomilanja otpada, a evo i zašto:

Od 576 milijuna boca i limenki u sustavu, prikupi ih se 534 milijuna ili 93 posto. Samo 11 posto njih su ambalaže mliječnih proizvoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još jedan od doprinosa u smanjivanju parafiskalnih nameta, znamo da je to na godišnjoj razini naknada od 30 milijuna kuna koja opterećuje proizvođače mlijeka i mliječnu industriju", rekao je Zmajlović.

Pravilnik će imati i prijelazno razdoblje. Što u praksi znači da će mlijeko i mliječni proizvodi pojeftiniti već početkom srpnja, a prazne boce moći će se uz naknadu vratiti još tri mjeseca nakon toga. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike