boje se gubitka posla / RTL na prosvjedu pred Holdingom. Radnici kojima prijeti otkaz uzeli bolovanje, godišnji, preostali rade duplo, ljuti na sindikat

Gradonačelnik tvrdi da bijelog štrajka nema, a nezadovoljni radnici od svojih zahtjeva ne namjeravaju odustati

29.3.2022.
19:51
VOYO logo

Sindikatima i radnicima Zagrebačkog holdinga je prekipjelo. Zbog najavljenih otkaza u administraciji, na ulici su tražili hitnu smjenu nove uprave Holdinga. Prijete štrajkom uz poruku da se nova gradska vlast ne snalazi i da kriteriji za otkaze nisu pošteni.

I dok u gradskim tvrtkama nedostaje radnika u operativi, gradonačelnik Zagreba tvrdi, funkcioniranje nije ugroženo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog najavljenog vala otkaza, nekoliko stotina radnika pred upravom zagrebačkog Holdinga, koja se, kako tvrde prosvjednici ozbiljno igra ne samo njihovim sudbinama, već i funkcioniranjem cijele Holding grupe.

Antonia Mirt, zaposlenica Podružnice Čistoća Zagrebačkog holdinga govori: "U utorak prošli tjedan su stigle liste u našu podružnicu čistoće već za posla sata je voditelj podružnice je zvao jednog po jednog na razgovor da nas obavijesti da smo višak".

Image
zbog otkaza radnika /

Ide sindikalni prosvjed pred Holdingom. Novosel: 'Ovo je klasična šablona - spajanje društava, gubici, slijede otkazi pa privatizacija'

Image
zbog otkaza radnika /

Ide sindikalni prosvjed pred Holdingom. Novosel: 'Ovo je klasična šablona - spajanje društava, gubici, slijede otkazi pa privatizacija'


Matko Lozanić, pozivni centar Zagrebačkog holdinga dodaje: "Bojim se otkaza, nesigurno je danas vrijeme. Nema posla, nisu dovoljno poslovni plaćeni posebno za osobe srednje stručne spreme, kao što sam sam, ali imam volje raditi ne želim otkaz".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikati upozoravaju da je sve pogrešno postavljeno jer nije izrađena sistematizacija. Prosvjedu dijela radnika pridružio se i bivši pročelnik Ivica Lovrić, inače Tomaševićev savjetnik.

"Pojedini zaposlenici gradske uprave dobivaju 13. plaću, to su vjerojatno oni koji trebaju potpisivati otkaze. Ako ima za 13. plaću, onda ima i za ovih 500 zaposlenika Holdinga za plaću", rekao je.

No, nisi svi sindikati za prosvjed. Dio nastavlja razgovore s upravom, a to ljuti njihove kolege.


"Ja sam sindikalac i mene je sramota. Ovo je sumrak sindikalizama! Sudjelovati s poslodavcem u proglašenju viška radnika, to sigurno nije ono što sindikat radi", smatra Vlatko Kottnig, predsjednik Sindikata distribucije plina i plinske tehnike Hrvatska.

"Da smo se svi digli i otišli od 30. prosinca prošle godine, sada bi taj broj bio daleko veći u cijeloj to priči. Svatko radi ono što misli da bi trebao raditi", tvrdi Dražen Jović, predsjednik Sindikata ZET-a.

Dio radnika, tvrde u sindikatu, otvorio je bolovanje, a dio otišao na godišnji. Oni s popisa pred živčanim slomom. U isto vrijeme kronično nedostaje radnika u operativi.

"Dvije radne subote su im radne, tako da oni čak ni preko tjedna nemaju od ove dvije koje ostaju i koje bi trebali biti doma, opet trebaju raditi zbog toga što je manjak radnika, tako da on u principu ima samo tu nedjelju kroz tjedan kad je slobodan i kad bi trebao odmarati", kaže Mirjana Kaltak, predsjednica Sindikata Čistoća Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik tvrdi bijelog štrajka nema. "Niti je on masovan niti na bilo koji način postoji niti ugrožava funkcioniranje zagrebačkog holdinga, a što se tiče nedostatka radnika na operativnim mjestima to smo utvrdili i zato će 300 radnih mjesta biti ponuđeno onima koji su višak", rekao je.

Nezadovoljni radnici od svojih zahtjeva ne namjeravaju odustati, pa ne isključuju ni mogućnost potpune obustave rada. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo