Uključite se i vi! / RTL-ova humanitarna kampanja za kupnju novih violina za gluhe: 'Ljudi ne vjeruju, ali mi znamo svirati'

Pomozite im u opremanju violinama pozivom na broj Udruge RTL Pomaže djeci 060 9007

18.11.2019.
23:00
VOYO logo

Gluhi mogu itekako lijepo svirati, a violina može biti dobra terapija. Znamo to zahvaljući violinistici Renati Novoselac, koja je osmislila u svijetu jedinstvenu metodu podučavanje violine gluhim osobama.

Zahvaljujući njoj počela su svirati i djeca iz Centra za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj u Zagrebu. Djeca koja dotad nisu mogla ni shvatiti što je glazba, sada osjećaju vibracije glazbala i sviraju violinu. I vi možete pomoći jer djeci trebaju i nove violine i prostor za vježbanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam mislila da mogu svirati violinu, ja sam mislila da je to samo jedan dosadan instrument. Nije bio u mom stilu, a onda sam jednog dana saznala za gospođicu Renatu, čupavu i plavu. Samo je hvatala gluhe i pitala da ih uči", kazala je Lemary Vuletić iz Centra za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj.

Ta čupava i plava je profesorica Renata Novoselec koja je napravila čudo. Osobe oštećenog sluha već pet godina uči svirati violinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvi put u svijetu metoda se ne oslanja na sluh. Imamo osjet preko šupljine kosti kože i krvi", kazala je profesorica Novoselec.

Dok jedni s profesoricom Renatom sviraju, drugi gledaju jer violina nema dovoljno za sve. Zato RTL pokreće humanitarnu kampanju za kupnju 10 novih violina i stalaka za note.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidjeli ste koliko djece ima koja bi voljela učiti svirati, ali znate koliko košta taj jedna violina, gudalo žica i sav taj potrebni materijal tako da nam je potreban pomoć", napominje, voditeljica projekta Violinmusic4all.

Trebaju im nove violine, ali i prostor za vježbanje. 20-ak kvadrata u kojima vježbaju pod hitno treba renovirati, prozor samo što se nije srušio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jako nam je bitno urediti ovu učenonicu jer sada na neki način i ometamo nastavu, a mi svi volimo svirati jako violinu i kada bismo je izolirali mogli bismo svirati od jutra do mraka", kaže profesorica Renata.

A da bi svirali od jutra do mraka i vi možete pomoći pozivom na broj 060 9007 (cijena poziva 6,25 kn s PDV-om).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bit će nam to od važne pomoći i jako smo ponosni na taj projekt koji provodimo u suradnji s Udrugom tako da ćemo našoj djeci opremiti učionicu", dodaje ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj, 

U Centru Slava Raškaj obrazuje se 550 djece, a glazba i sviranje za njih su terapija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neki misle da je to nemoguće, a moguće je" dodaje Lemary Vuletić. 

Djeci koja ne čuju ovo je jedini susret s glazbom. Zato, dajmo im da sviraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I vi možete pomoći jer djeci trebaju i nove violine i prostor za vježbanje i to pozivom na broj 060 9007 (cijena poziva 6,25 kn s PDV-om).

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo