RIJETKA SINOPTIČKA SITUACIJA / RTL-ova meteorologinja objasnila kakav nas je to zrak mučio ovih dana i što slijedi

Vrijeme mami na izlazak, ali to u subotu, kao ni u petak dan ranije nije bilo preporučljivo

28.3.2020.
21:30
VOYO logo

Od Osijeka preko Zagreba do Istre i prema jugu do Zadra i u subotu je zrak bio vrlo loš i zabilježene su neuobičajeno visoke koncentracije PM10 čestica što je zabrinulo građanke i građane. Zrak pun čestica pustinjskog pijeska iz Turkmenistana opasan je za mnoge skupine ljudi pa je savjet da se ne izlazi na otvoreno, čak niti na balkone.

Image

Zrak u Zagrebu bio je najzagađeniji na svijetu: Nije pomogla ni stroga izolacija

Image

Zrak u Zagrebu bio je najzagađeniji na svijetu: Nije pomogla ni stroga izolacija

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi se o onečišćenju sitnih čestica. To su sitne čestice prašine koje ulaze u pluća i aveole i mogu ući u krvotok. Izazivaju akutne i kronične respiratorne probleme. Dokazano je da uzrokuju kardiovaskularne probleme. Radi se o prekograničnom onečišćenju. Jučerašnja situacija bila je kritična, danas je bolja. Ne preporučujem nikome da boravi na otvorenom prostoru u ovom trenutku’’, upozorio je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, na redovitoj jutarnjoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite.

RTL-ova meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar objasnila je gostujući u RTL Danasu da se radi o rijetkoj sinoptičkoj situaciji: ‘’Jasno je da se nad istočnom Europom i dijelom zapadne Azije nalazi ciklonalni vrtlog na čijoj gornjoj strani dolazi do premještanja zraka iz Turkemnistana i Uzbekistana preko crnomorske regije k nama i zatim dalje prema zapadnoj Europi’’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

‘’Ciklona je u Aziji pokupila pijesak iz tamošnjih pustinja. Zatim se on pomiješao putem i s nešto afričkog pijeska, a osim pijeska u toj se prašini nalaze i produkti izgaranja krutih goriva. Podsjetimo, u ovom dijelu Europe do prekjučer je bilo prilično hladno i stanovnici su se ovdje opet pojačano grijali pa tako ima I još nešto sulfata. Na trasi ima čak i čestica peluda, a prevladava pelud breze, tako da je to mješavina svega toga. Neke čestice su manje, neke su veće i otuda dolaze i te oznake PM10, odnosno PM2,5’’, pobrojala je RTL-ova meteorologinja.

‘’Zanimljivo je da zapravo pijesak u zraku nije tako rijetka pojava. Mi ga dobivamo dosta često sa sredozemnim ciklonama, međutim, one tada nose i kišu sa sobom pa se onda to vrlo brzo ispada i najčešće ga vidimo, kako često upozoravamo, kao prljave automobile. Ovako kada on dolazi iz tako dalekog dijela zemlje i to pogotovo s istoka prema zapadu što je razmjerno neuobičajeno, eto, zaista se događa vrlo vrlo rijetko’’, kazala je,

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

‘’U nedjelju, dakle, sutra, bit će još bolja situacija nego što je bila danas, pogotovo u većem dijelu Hrvatske. Nešto nepovoljnije očekujemo u zapadnom dijelu Istre i u Dalmaciji. U noći s nedjelje na ponedjeljak stiže sa sjevera jedan poremećaj s oborinama i zrak će se tada potpuno očistiti. Doduše, tada ćemo u velikom dijelu zemlje dobiti i snijeg, ponovno će zahladnjeti tako da opet nećemo izaći van, ali to je u ovoj situaciji zapravo i najbolje moguće’’, zaključila je RTL-ova meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo