PROGNOZA DUNJE MAZZOCCO DRVAR / RTL-ova prognostičarka: U jednom vikendu iz svibnja ćemo skočiti u ožujak pa opet u kasno proljeće…

Image
Foto: PIXSELL, arhiva

Nastavak ožujka proteći će u promjenjivom tonu

12.3.2020.
16:27
PIXSELL, arhiva
VOYO logo

Iako zima nije bila bog zna kakva, a možda i zbog toga što smo načuli da će sunčano i toplo vrijeme poubijati sve aktualne viruse, željni smo sunca i topline. Neprimjereno toplo vrijeme jučer i danas diže nam optimizam i podsjeća da proljeće nije samo pred vratima nego da je već barem jednom nogom ušlo u našu svakodnevicu.

Image
Foto: vijesti.hr

Jučer je, naime, u cijeloj središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj mjereno više od 20 stupnjeva, rekorderi su bili Sisak i Karlovac s 24, Zagreb je stao na 22, a čak su se i gorski Ogulin i Plitvice grijali na 20 °C. Dok ovo pišem, cijela je sjeverna unutrašnjost u četvrtak iznad 20.  To su ipak temperature kakvima se u ovom dijelu proljeća ne bismo trebali veseliti. To je toplina kakvu uobičajeno imamo sredinom svibnja, a ne na početku najljepšeg godišnjeg doba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad smo već kod ljepote ovoga doba godine, jasno je da je, među ostalim kao posljedica klimatskih promjena, sve više alergičara koje cvjetajući karakter ožujka i travnja manje veseli. Uz čemprese, topolu, bor i grab, sad već ozbiljno cvjeta i visokoalergena breza koja inače veliku količinu peluda izbacuje tek krajem ožujka.

Cvjetanje biljaka čija je vegetacija uobičajena za ovo doba godine nastavit će se bez obzira na promjenjivi karakter vremena idućih dana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svakom slučaju, ovo će malo svibanjsko proljeće trajati samo dva dana, nastavak ožujka proteći će u promjenjivom tonu, a izgledna su i dva ozbiljnija osvježenja, jedno u posljednjem desetodnevlju, a jedno već od sutra.

Image
Foto: vijesti.hr

PETAK

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već u prvom dijelu petka naoblačenje će sa zapada zahvatiti gotovo cijelu unutrašnjost, Istru i Primorje, u Dalmaciji će se zadržati barem djelomice sunčano. Oborine će najprije početi u Rijeci i njezinoj bližoj okolici te u većem dijelu Gorskoga kotara, a od sredine dana kišit će i u Lici te u središnjim i sjeverozapadnim predjelima i zapadnoj Slavoniji i Posavini. Kiša neće biti obilna, ali svakako valja pri ruci imati kišobran.

Vjerojatnost za kišu je, naime, u Gorskom kotaru i na karlovačkom području gotovo stopostotna, u središnjoj Hrvatskoj, zapadnoj Slavoniji i Lici - od 70 do 80 %, a u središnjim dijelovima Slavonije ta vjerojatnost iznosi četrdesetak posto. Nakon kiše, stiže i zahladnjenje, već sredinom dana sjeverac će zapuhati u Međimurju i Podravini, a popodne u cijeloj središnjoj Hrvatskoj i Baranji. Prema večeri, pod Velebitom će se dignuti bura koja će već u noći na subotu imati olujne udare. U navedenim područjima ide i pad temperature, jasno, subota će biti osjetno hladnija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: vijesti.hr

VIKEND NA KOPNU

U subotu još promjenjivo, ali će kiša biti rjeđa. Rijetki pljuskovi mogući su uglavnom poslijepodne, prije svega u gorskim područjima. Još će biti slabog do umjerenog sjeverca, na prijevojima umjereno jake bure. U nedjelju suho i sunčanije, a i vjetar će se postupno smiriti. Temperature primjerene dobu godine, ujutro od -1 do 5, a danju većinom od 9 do 13 stupnjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: vijesti.hr

VIKEND NA MORU

Dalmacija će kišu, koja će malo ublažiti ovu ranoproljetnu sušu, dobiti u subotu. Prolazni pljuskovi izgledniji su u srednjoj i južnoj Dalmaciji, oko sredine dana. Sa sjevernog će se Jadrana proširiti druga marčana bura koja će samo na rijetkim dijelovima obale imati olujne udare. Vrhunac bure na sjevernom Jadranu očekuje se u subotu ujutro kada su na uobičajenim dijelovima obale mogući udari do oko 100 kilometara na sat. U nedjelju mirnije. I sunčanije. Temperatura na sjeveru u manjem padu, dnevni će maksimumi ondje biti između 12 i 15, dok će se u Dalmaciji zadržati razmjerno visoki, između 15 i 18 Celzijevih stupnjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IZGLEDI VREMENA

Početak novog tjedna sunčan i suh te ponovno topliji. Temperature opet idu prema dvadeseticama, no ne zadugo jer nam novo osvježenje donosi, baš kako i pučki kalendar predviđa, sveti Josip. No, o tom potom! 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo