Službeno putovanje / Plenković u posjetu Italiji: Susreo se s premijerom Conteom, a o sučeljavanju - ni riječi

Teme razgovora su bile europska pitanja, ali i gospodarstvo jer je Italija drugi trgovinski partner Hrvatskoj

18.12.2019.
19:20
VOYO logo

Vlada je u potpunosti odbacila prijedlog 31-og zastupnika oporbe za pokretanje pitanja povjerenja ministrici obrazovanja Blaženki Divjak.

SDP-ovci smatraju da je odgovorna za propast obrazovne reforme, štrajk učitelja i neodlazak djece u škole. Premijer Plenković odbacio je sve navode, a u obrazloženju Vlade stoji da su sustavno vodili računa o poboljšanju statusa svih zaposlenika u prosvjeti te da je štrajk rezultirao kompromisom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi se u propisanom roku očitujemo da u cijelosti odbacujemo sve ove navode koje su oni naveli u svom podnesku", rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

"Ja sam to od početka i tvrdila, da zapravo tu argumenata nema, da se radi o politikanstvu i zapravo tu je veći problem odgovoriti na neargumentirane zahtjeve nego odbiti takav prijedlog u samoj suštini", rekla je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Plenković otputovao u Italiju

"Bit će zanimljivo gledati kako će licemjeri iz HDZ-a i Vlade braniti ministricu Blaženku Divjak na saborskoj sjednici, baš oni koji su je do jučer napadali i govorili joj da je trebala napustiti Vladu", rekao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

A nakon sjednice Vlade premijer je otputovao u radni posjet Italiji, gdje će sudjelovati na sastanku Srednjoeuropske inicijative.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U palači 'Kijiji' primio ga je šef talijanske Vlade Giuseppe Conte. Teme razgovora su bile europska pitanja, ali i gospodarstvo jer je Italija drugi trgovinski partner Hrvatskoj. Prilika je ovo i da Plenković predstavi plan i prioritete predsjedanja Hrvatske Europskom unijom, ali i razmijeni mišljenja o proširenju Unije.

RTL u Italiji prati premijera Plenkovića

Reporter RTL-a Adrian De Vrgna prati premijera na službenom putovanju u Italiji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O pitanjima o korupciji na koju je uputila HDZ-ova predsjednička kandidatkinja, Kolinda Grabar-Kitarović premijer nije odgovarao, sve je odgođeno za sutra. Nakon susreta s talijanskim premijerom Giuseppe Conteom bile su samo izjave bez pitanja. Premijer je posjetio Hrvatski zavod Sv. Jeronima, no govora o domaćim temama nije bilo.

Bitna tema kojom su se bavili premijeri su vanjskopolitička pitanja, posebice hrvatskim predsjedanje EU-om. To je bitna tema u kontekstu izazovnih stvari, posebice Brexita. Što se tiče biltaeralnih odnosa, zaključili su da postoji napredak, ekspanzija, te da je Italija među top 3 države u ulaganjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Italija se ubraja među one države koje su, ne samo što je predsjednik Vlade Giusseppe Conte kazao kao glavni trgovinski partneri Hrvatskoj, glavni ulagači, nego među i one zemlje nekoliko najvećih tržišta iz kojih dolaze brojni turisti u Hrvatsku", rekao je premijer Plenković.

Sutra se obilježava 30. godišnjica Srednjeeuropske inicijative. RTL će nastaviti pratiti što se događa u Rimu te hoće li se premijer izjasniti o domaćim pitanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo