tužna sudbina / Teško pokretni brat i sestra žive od 800 kuna pomoći: Posjetili smo njihovu kuću razrušenu u potresu

Prošle su nedjelje brat i sestra Kovač u potresu ostali bez kuće u Markuševečkom Popovcu

29.3.2020.
21:09
VOYO logo

Na toplom su i sigurnom, ali na dom ih podsjeća tek stari tranzistor i nešto sitno odjeće.

Njoj su 52 godine, a njemu 55 godina. Oboje su teško pokretni i žive od 800 kuna socijalne pomoći. Iz kuće ih je spasila Civilna zaštita. I sad jedino razmišljaju o tome hoće li je ikad moći obnoviti i vratiti se.

''Čujte, nemamo novaca, pogledajte me, kako da kupim tri crijepa i jednu gredu s 800 kuna pomoći?", pita se Dragutin Kovač iz Markuševečkog Popovca.

Ništa im kažu u novom smještaju ne nedostaje. Čak imaju i kupaonicu. Doma taj luksuz nemaju. Tek poljski wc. Ali svejedno - to je dom.

''Najviše se veselim vidjeti svoje mačke, svog Žuću", kaže skromno Dragutin. Mačke su mu sve na svijetu. Ljiljana ima jedva punoljentu kćer. Dragec samo njih.

Posjetili smo jedan od najuništenijih zagrebačkih kvartova. Gotovo da nema kuće koja nije pretrpjela štetu. Dragutin i Ljiljana s oprezom ulaze u kuću.

''Ovo vam je najveći moj ljubimac moj", govori Dragutin dok hrani mačke. Prva je to stvar koju je napravio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni su glavni, a ja imam za jesti", dodaje.

Tek kad su mačke site, brine se Dragec za sebe. Sprema u torbu lijekove, vitamine. Ljiljana pakira odjeću. Potres ih je uhvatio na spavaju. Nisu sa sobom stigli ništa uzeti.

Malo je prostora i nije baš sigurno boraviti u kući. Puštamo ih da se spakiraju u miru. I još jednom oproste od svog doma. I dok ih čekamo – još jednom je zatreslo. Stižu i susjed Boris i pas Moris. Oni ovih dana Kovačima hrane mačke.

''Ja sam ostao. Meni su rekli da je kuća u lošem stanju, ali se može boraviti u njoj", kaže susjed Boris Miklec.

Jasno je Ljilji i Dragecu da ovdje ne mogu ostati. Vratili smo ih natrag i nismo baš sigurni jesmo li ih usrećili ili dodatno rastužili.

Ne znaju do kad će ostati ovdje u studenstkom domu. Dijele ga s još 420 sugrađana koje je zadesila ista sudbina. Niti znaju koliko će sve skupa trajati niti hoće li se ikad više vratiti kući. Ali drže se nekako jer izbora, na žalost nemaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomozite žrtavama potresa

I dok se na zagrebačke građevine lijepe žute i crvene naljepnice zabrane stanovanja, u studentski dom Cvjetno naselje još uvijek pristižu žrtve potresa. Mjesta ima, ali Uprava moli za donacije wc papira, ubrusa, higijenskih uložaka i manjih pakiranja hrane. U njihovo ime, hvala svima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo