Čitaju Ustav / RTL u Lepoglavi među najgorim ubojicama: najokrutniji izoliran, ubojica Ivane Hodak ne druži se ni s kim

Jedni u slobodno vrijeme igraju igrice, drugi čitaju knjige. Najpopularnija je knjiga Dušana Miljuša 'Hrvatski monstrumi', a visoko na ljestvici su zakoni, posebice Ustav RH

30.3.2018.
18:39
VOYO logo

Vodimo vas u Lepoglavu, jedan od najstrožih zatvora u Hrvatskoj. Barem ako je riječ o zatvorenicima koji služe dugotrajne kazne. Tamo se nalaze svi najpoznatiji slučajevi - od atentatora na Ivu Pukanića, ubojice Ivane Hodak, Meksikanke Selene na Marjanu - do najokrutnijeg Srđana Mlađana.

Ušli smo u najstroži odjel. Ondje je 17 zatvorenika, i to onih najbrutalnijih. I ostalih sigurnosno rizičnih. Njih se posebno nadgleda. Čak im se i hrana dostavlja u ćeliju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ondje je malo strožiji tretman nego na odjelima i ondje oni dnevno, što im i zakon omogućava, smiju biti dva sata na svježem zraku", kazao nam je Dražen Posavec,
upravitelj Kaznionice u Lepoglavi.

U određenom trenutku ipak smiju boraviti u zajedničkim prostorijama poput sobe s televizorom. "Najčešće gledaju ono što im se nudi. Nismo napravili istraživanje, ali mislim da je RTL gledan itekako, bit će nakon današnjeg dana još više", rekao nam je upravitelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Atentatori na Ivu Pukanića, ubojica koji je napravio masakr u Palači pravde - svi oni u Lepoglavi su radno angažirani. Osim ubojice Ivane Hodak - koji navodno ne priča mnogo. Niti se s kim druži.

Sobe na svim odjelima - izgledaju gotovo isto. "Sobe koje se nalaze na odjelima su veličine pet i pol kvadrata", pokazuje nam upravitelj Kaznionice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok jedni u slobodno vrijeme igraju igrice, drugi čitaju knjige. Na raspolaganju im je 12 tisuća naslova. 

"Najčitanija je knjiga Dušana Miljuša "Hrvatski monstrumi". A uz to se uzimaju i svi provedbeni propisi i zakoni koje njih zanimaju. Ustav je među njima", otkriva nam upravitelj Posavec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svakog dana na raspolaganju im je i šest različitih jelovnika. Danas - juha, riba, povrće i puding. U zatvoru imaju i svoju pekaru, gdje se peku peciva, krafne i buhtle. A ono čega nema, mogu kupiti u zatvorskom dućanu. 

Svaki zatvorenik može potrošiti u visini dnevnice državnog službvenika 170 kuna, i to mu je limit.

Radno angažirani imaju priliku raditi i zaraditi. Mnogi od poznatih ubojica upravo su rezbarili ovakve stvari, izrađivali stolice - što sve na kraju završi u zatvorskom dućanu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od spavaće sobe, blagavaone, regala za dnevni borak, trosjeda, dvosjeda, fotelje, apsolutno svaki detalj u ovom prostoru izradili su zatvorenici u Lepoglavi. Od slika pa sve do ručno izrađenih košara koje se prodaju za svega 30-ak kuna.

Lepoglava je jedan od rijetkih zatvora koji ima sve svoje. Od domaćih životinja, povrća, šume, ribnjaka, pčela. U jednoj prostoriji proizvodi se čak i vino. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je to raritet među zatvorima, mi smo čuli da na Siciliji nešto proizvodi jedan zatvor, ali u europskim okvirima da jedan zatvor proizvodi vino to je zaista raritet." 

Sigurnost je na najvišoj razini. Cijela Lepoglava okružena je visokim zidovima i žicom. "Dogodilo se da zatvorenik preskoči ogradu, bio je spretan. Međutim, u zadnjih 30 godina nijednog uspješnog bijega nije bilo. Jedno je preskakanje je bilo, ali je zatvorenik uhvaćen odmah"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Lepoglavi se nalazi i spomen ćelija Alojziju Stepincu. U toj e prostoriji proveo 1.874 dana.

U Lepoglavi danas - najokrutniji ubojice. Većinom s kaznom od 40 godina zatvora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo