Izgubljeni milijuni / RTL.hr dobio odgovor ministrice Vučković na optužbe o pogodovanju bivšem ministru Tolušiću i kritike na svoj račun

Image
Foto: RTL Direkt

Udruga je ministricu osim zbog davanja potpora bivšem ministru prozvala i zbog oduzimanja potpora poljoprivrednicima, te odnosu prema stočarima i brojnim problemima u tom sektoru.

21.4.2021.
17:20
RTL Direkt
VOYO logo

RTL.hr u posjedu je pisma koje je ministrica poljoprivrede Marija Vučković poslala predsjedniku Udruge 'Hrvatski krški pašnjaci', Ivanu Tešiji.

Da podsjetimo, udruga "Hrvatski krški pašnjaci" na Facebooku je objavila otvoreno pismo koje su poslali ministrici poljoprivrede, o čemu smo pisali ranije. U njemu su se osvrnuli na bivšeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića i njegovu vinariju koju je, kako ističu iz ove udruge, sagradio obilno dobivenim javnim novcem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Konkretno iz mjera ruralnog razvoja, a te mjere je on upravo "naštimao" dok je bio ministar, kako bi upravo "on" prošao i svi koji su se prijavili, tako da ne bi baš na prvu ispalo kako mu se pogodovalo", optužuju iz "Hrvatskih krških pašnjaka".

Poručili su i ministarstvu da su dodijelili ogromna sredstva čovjeku bez ikakva iskustva u vinarstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada smo razgovarali i s Tešijom koji nam je rekao da ne vjeruje da će se neke stvari promijeniti.

Ipak, ministrica mu je odgovorila i u podužem pismu odgovorila na niz kritika koje je su iz Udruge 'Hrvatski krški pašnjaci' iznijeli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je ministrica prokomentirala i slučaj njenog prethodnika Tomislava Tolušića poručivši da je "prijava na poziv svih zainteresiranih, pa tako i bivšeg ministra Tolušića, obrađena na isti način kao i ostale koje su obrađene ili se obrađuju, a Agencija za plaćanja u svom radu postupa  na jednak način prema svim korisnicima, pri čemu su sve informacije potrebne za prijavu na natječaje na jednak način dostupne svima."

Image
Udruženi poljoprivrednici /

Pisali ministrici Vučković, žestoko napali Tolušića: 'Kako je moguće da tek zasađen vinograd ima tako veliki urod!?'

Image
Udruženi poljoprivrednici /

Pisali ministrici Vučković, žestoko napali Tolušića: 'Kako je moguće da tek zasađen vinograd ima tako veliki urod!?'

Ministrica se u pismu osvrnuo i na dio u kojem Tešija piše o sudskim postupcima i presudama koje su, kako je on napisao, Ministarstvo poljoprivrede koštale prema njihovim informacijama više od 100 milijuna kuna do sada, a, kako tvrde, za očekivati je da će iznos odštete biti više od 250 milijuna kuna za što isto terete bivšeg ministra Tolušića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pravilnici i natječaji nisu objavljeni u mandatu ministra Tolušića"

Pismo ministrice Vučković poslano predsjedniku Udruge 'Hrvatski krški pašnjaci' Ivanu Tešiji prenosimo u cijelosti:

"Poštovani gospodine Tešija,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postupkom  dodjele javnih potpora financiranih iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivrede,  Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj i Državnog proračuna RH upravlja Ministarstvo poljoprivrede, a provodi ga Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju kao akreditirano tijelo u skladu sa zakonodavnim okvirom EU i RH. 

Vinska omotnica se provodi od 2014. godine, a prvi Pravilnik je donesen u 2013. godini (Pravilnik o provedbi mjere Investicija u vinarije i marketing vina iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2014. - 2018.; NN 127/2013). 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosadašnje izmjene pravilnika, s izuzetkom mjera koje su za sve korisnike donesene jednako zbog poremećaja uzrokovanih epidemijom COVID 19 bile su isključivo uvjetovane uočenim potrebama poboljšanja sustava, primjedbama revizije, sugestijama strukovnih organizacija i potrebom prilagodbe izmijenjenom EU zakonodavstvu. Nikad u nijednom slučaju nisu prilagođavane pojedinačnim potrebama ili zahtjevima što će potvrditi, prilično smo uvjereni, cjelokupni sektor i svi dionici sustava kontrole i revizije. Dodatno, Nacionalni program pomoći sektoru vina za razdoblje 2019-2023 (NN 21/19) odobren je od strane EK.

OPG Terra Slavonia, u vlasništvu Tomislava Tolušića, podnio je zahtjev za potporu za natječaj u okviru mjere Ulaganja u vinarije i marketing vina iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina za razdoblje ‪2019.-2023. Natječaj je objavljen  28. veljače 2020., a završio je 30. lipnja 2020. ‬ Ukupno su odobrena sredstva za 70 korisnika. Godišnja alokacija tijekom dosadašnje provedbe Vinske omotnice nije nikad u potpunosti utrošena te su dosad bila dostatna sredstva za financiranje svih projekata koje zadovoljavaju uvjete iz natječaja. Veseli činjenica da je prosječna razina utrošenosti sredstava od 28% u razdoblju 2014.-2018. u 2020. godini podignuta na 94%. Prijava na poziv svih zainteresiranih, pa tako i bivšeg ministra Tolušića, obrađena je se na isti način kao i ostale koje su obrađene ili se obrađuju, a Agencija za plaćanja u svom radu postupa na jednak način prema svim korisnicima, pri čemu su sve informacije potrebne za prijavu na natječaje na jednak način dostupne svima. ‬‬‬‬‬

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz otvorenog pisma nije razvidno na koje konkretno sudske postupke i presude se misli. Ukoliko se misli na sudske postupke i presude koje su posljedica Pravilnika i pratećih natječaja za korištenje tipova operacija 4.1.1. i 4.2.1. u 2015. godini, a koji su bili pod sumnjom za omogućavanje stvaranja tzv. „umjetnih stvaranja uvjeta“ suprotnih EU regulativi, onda treba naglasiti da su spomenuti pravilnici i natječaji objavljeni 2015. godine, da su isti bili predmet brojnih revizija i sumnji u „umjetno stvaranje uvjeta“ odnosno pogodovanje manjoj grupi većih i povezanih društava iz sektora poljoprivrede i prerade poljoprivrednih proizvoda. Niti pravilnici niti natječaji nisu objavljeni, odnosno odluke nisu izdane, u mandatu bivšeg ministra Tolušića nego njegovih prethodnika.

Nagodbe su sklopljene s dva povezana društva nakon prvostupanjskih presuda ukupne vrijednosti 78 milijuna kuna, a postupci s drugim društvima (3) su u tijeku. Ne vidim osobnu odgovornost Tomislava Tolušića ni njegovih suradnika za ove procese. 
Iako iz službenih podataka iz Vinogradarskog registra proizlazi da OPG Terra Slavonia nabavlja grožđe od domaćih, hrvatskih proizvođača, to nije kriterij za dodjelu potpore iz mjera Ulaganja u vinarije. Podaci koji se unose u Vinogradarski registar podliježu kontroli nadležnih kontrolnih i inspekcijskih tijela i ako netko sumnja u ispravnost podataka ili u kršenje regulative kojom se regulira označavanje podrijetla proizvoda može podnijeti prijavu spomenutim tijelima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vezi s problematikom krških pašnjaka, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju izvršila je kontrole na terenu na poljoprivrednim gospodarstvima koji na jedinstvenim zahtjevima za potporu imaju prijavljene krške pašnjake u razdoblju od 2015.-2019. kao što je i prikazano u tablici.

Provedenim kontrolama utvrđeno je da je  postojalo više razloga za neprihvatljivost kontroliranih površina pašnjaka, od čega se najčešće radilo o nepoljoprivrednom zemljištu većinski obraslom gustom, neprohodnom i nepoželjnom vegetacijom (grmlje, makija, šuma) ili o gospodarstvima koja su prijavila pašnjake za potporu, ali ih se nije koristilo za poljoprivrednu proizvodnju ili napasivanje stoke, obzirom da istu nisu ni posjedovali, niti provodili kosidbu trave. Također, jedan od razloga neprihvatljivosti je bio da se površine pašnjaka koje su gospodarstva prijavila za potporu nisu koristila za poljoprivrednu proizvodnju od strane tih istih gospodarstava već su ih koristili drugi stočari koji su živjeli u blizini i nisu dobivali potporu za korištenje tih površina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trajne posljedice na razvoj"

Ukupni iznos isplaćenih IAKS mjera ruralnog razvoja za poljoprivrednike koji svoju djelatnost obavljaju na krškim pašnjacima u razdoblju 2015.-2019. iznosi 458, 7 milijuna kuna, za izravna plaćanja 543,32 milijuna kuna, tj. 1,002 milijardi kuna za potpore koje se podnose putem jedinstvenih zahtjeva. Ukupni iznos po odlukama o povratu za isto razdoblje koje su se odnosile na poljoprivrednike koji su svoju djelatnost obavljaju na krškim pašnjacima iznosi 87,5 milijuna kn (do siječnja 2020). Za 2020. podatke ne navodim, jer nisu konačni. 

Upis pašnjačkih površina koji je započeo 2015. godine bez pravne osnove, bez usuglašavanja s drugim dionicima prostora i bez ikakvog uvjetovanja držanja stoke ostavio je trajne posljedice na razvoj koji krškim pašnjacima RH i stanovništvu na tom području pripada. To je moj politički i analitički čvrsti stav. Priča o potrebi upisivanja površina na taj način da bi Hrvatska dobila nekakva veća prava i potpore po površinama iz Europske Unije je bez ikakve osnove. Po toj teoriji nije potrebno ništa proizvoditi, već samo upisivati hektare u ARKOD. Dodatno, nepostojanje pravne osnove, nepovezivanje potpora s poljoprivrednom proizvodnjom i neusklađivanje s drugim dionicima u prostoru sprječava svako investiranje i rast što je temeljna potreba i krških prostora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vezi s problematikom krških pašnjaka, prikazujem sljedeće podatke: 

1. Prema podacima Hrvatskih šuma, od listopada 2019. godine do danas objavljeno je 8 natječaja za kratkoročni i dugoročni zakup pašnjaka od strane Hrvatskih šuma, pri čemu je od ukupno dodijeljenih pašnjačkih površina u posljednjih desetak godina koje iznose 26.950 ha, 24.000 ha ugovoreno u razdoblju listopad 2019.-travanj 2021. godine; 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Prema podacima Hrvatskih šuma, od 486 korisnika pašnjaka koji su koristili ili koriste zemljište bez pravne osnove, 263 ih je u spomenutom razdoblju listopad 2019.-travanj 2021. riješilo svoj pravni status i danas imaju ugovore o zakupu, pri čemu su prijave iz 7. i 8. natječaja u obradi, a u pripremi je 9. natječaj;

3. Kao što je prije spomenuto, za pojedinačne godine u razdoblju 2015.-2019. izdano je odluka o povratu u vrijednosti nešto višoj od 87 milijuna kuna; pri tome, 56,8 milijuna se odnosi na prvu, 27,2 na drugu, 3,3 milijuna kuna na treću, a tek 168 tisuća na četvrtu godinu razdoblja, stoga ova statistika potvrđuje oboje – i veći angažman poljoprivrednika na ispunjavanju uvjeta, osobito u dijelu koji se odnosi na obavljanje poljoprivredne djelatnosti, a i na angažman administracije na prevenciji i suradnji;

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. U vezi s prigovorima korisnika, na odluke Agencije za plaćanja navodim podatak da je u četverogodišnjem razdoblju 2015.-2018. Ministarstvo poljoprivrede usvojilo 337 prigovora korisnika, dok je u razdoblju 2019.-travanj 2021. godine, neovisno povjerenstvo unutar Ministarstva poljoprivrede usvojilo 662 prigovora;

5. Odluke o povratu i rješavanja prigovora predmet su višestrukih revizija – ARPA-e, revizija Europske Komisije i Europskog revizorskog suda, sukladno akreditiranim procedurama i preuzetoj regulativi zajedničke poljoprivredne politike te dosad nisu utvrđene nezakonitosti u ovom postupanju što je i odgovor na pitanje koliko je nezakonitih povrata naložila Agencija. Ujedno, Ustavni sud nije donio presudu o nezakonitim odlukama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Vezano za dostavljeni projekt razvoja ekstenzivnog stočarstva, kao što sam više puta naglasila, uviđajući Vašu dobru namjeru, dijeleći želju za razvojem ekstenzivnog stočarstva i potvrđujući potrebu sustavnije skrbi za razvojem krških pašnjaka, sukladno Zakonu o javnoj nabavi nije bilo moguće naručiti projekt kako je predloženo. Međutim, ovo Ministarstvo je nedavno pokrenulo sveobuhvatan projekt Analiza potencijala pašnjačkih površina i prijedlog mjera za razvoj pašnjačkog stočarstva na području krških pašnjaka u cilju odgovarajuće primjene, nadogradnje regulative i dosadašnjih potpora za novo programsko razdoblje. U privitku dostavljam sadržaj započetog projektnog zadatka te potvrđujemo spremnost na proširenje suradnje, naravno, u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi. 

Krška područja predstavljaju potencijal za razvoj ekstenzivnog stočarstva, skrb o njima je čvrsto i duboko povezana s opstankom ruralnih zajednica na gotovo pola Hrvatske, ona zaslužuju odgovarajući pravni okvir, investicijsku potporu na temelju ozbiljne analize, potporu za ekološki uzgoj koja će konačno dovesti do odgovarajućeg stvaranja ekološke hrane i upravo to i radimo", poručila je ministrica Marija Vučković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo