obitelj reizl / Ružičasta hit čokolada proizvodi se i u Hrvatskoj: 'Bilo je teško, trajalo je, ali uspjeli smo'

I doista su uspjeli. Stvorili su nježnu čokoladu koja polako, ali sigurno ulazi i u kuhinje hrvatskih slastičara

29.9.2019.
17:18
VOYO logo

Nakon gotovo 90 godina, nova poslastica u čokoladnoj industriji - ružičasta čokolada. Ime joj je Ruby i svjetski je hit. 

Hrvatska je među 30 zemalja u kojima se proizvodi - posjetili smo pogon obitelji Reizl u Sesvetama koji su među prvima krenuli u slatku revoluciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ružičasti hit slatkiš više od desetljeća razvijali su Belgijci i Švicarci koji su ga lani u Japanu predstavili svijetu. A prve Ruby pločice u Hrvatskoj nastale su početkom godine u ovom obiteljskom minipogonu od 20-ak četvornih metara u Sesvetama.

"Japan je bio, ajmo reći, izvorna država gdje se ona (čokolada) predstavila i tamo je prvi put ugledala svjetlo kao čokoladica s keksom i nakon toga 2019. mi smo u svojoj proizvodnji počeli proizvoditi prvu čokoladu", priča Fran Reizl, proizvođač čokolade.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je nakon crne, bijele i mliječne - stigla i četvrta generacija čokolade. Ružičasta vrsta kakaovca uzgaja se u Ekvadoru, Brazilu i Obali Bjelokosti. Unatoč izgledu, u ovoj čokoladi nema ni bojila ni umjetnih sastojaka.

"Prirodna je boja, prirodna boja koja dolazi iz kakaa koji u prirodi raste, prima ovakvu boju iz okoliša u kojem raste, drugim riječima, pigmen koji je roze boje", objasnio je Fran Reizl. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da se napravi jedna pločica čokolade potrebno je 50 minuta. Nekoliko je faza: temperiranje, hlađenje i spremanje, a na kraju i degustiranje. 

Pa smo i degustirali: ukusna je, kalo kiselkasta, kao da ima aromu limuna, no što se finoće tiče, može parirati mliječnoj čokoladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tu čokoladu citrusnog okusa dodaje se i voće - jagoda, pistacija ili malina.

"U svijetu sad ima preko 30, 40 proizvođača u isto toliko država, kad smo mi počeli smo bili bili među 15-ak u svijetu i s tim smo Hrvatsku digli na jednu posebnu poziciju kao jedna država s posebnom sortom čokolade, promocija u turizmu", kaže Reizl čija obitelj već dvije godine izrađuje jedinstvene čokoladne delicije raznih okusa. Njihov je posao, kažu, iz snova. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam 15, 20 godina razmišljao o čokoladama, sanjao sam, ali kako uvijek ide teško, trajalo je, ali uspjeli smo realizirati", rekao je Mirko Reizl.

I doista su uspjeli. Stvorili su nježnu čokoladu koja polako, ali sigurno ulazi i u kuhinje hrvatskih slastičara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo