Sluša ih 50 posto mladih / S emitiranjem počeo prvi narodnjački radio: istražujemo fenomen glazbe koju sluša i predsjednica

'Sve je stvarno bilo totalno 'nahajpano', čula sam da su naše društvene mreže potpuno izgorile', kazala je Ecija Ivušić, voditeljica na Extra FM-u

3.5.2018.
22:40
VOYO logo

Konačno, i to se dogodilo. Hrvatska je dobila ono što već ima cijela Srbija i ono što već ima cijela Bosna i cijeli Balkan: radio koji pušta samo narodnjake.

Seka Aleksić, Lepa Brena, Haris Džinović, sve je to danas odjekivalo zagrebačkim eterom - i to na frekvenciji koju sigurno već imate memoriranu. Jer umjesto Radija Laganini točno u podne počeo je s emitiranjem Extra FM.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi su se uoči emitiranja nad tim zgražali, velike kulturne polemike su se vodile na društvenim mrežama i u novinskim kolumnama, ali možda je vrijeme da sami sebi konačno priznamo da ljudi u Hrvatskoj vole narodnjake.

U Zagrebu se mogu čuti u čak 15 klubova, u Hrvatskoj stalno gostuju regionalne narodnjačke zvijezde, istraživanja pokazuju da takvu glazbu sluša 50% srednjoškolaca - a to je priznala i predsjednica Republike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Točno u podne šou je počeo - hrvatskim eterom zaorili su se narodnjaci... na oduševljenje ekipe novog radija, kao i brojnih štovatelja te glazbe koji su posebnu stanicu jedva dočekali. Prva voditeljska šihta nije mogla bolje proći.

"Sve je stvarno bilo totalno 'nahajpano', čula sam da su naše društvene mreže potpuno izgorile, čak nam je live stream u jednom trenutku pao od gledanosti. Presretna sam i nadam se da će se tako nastaviti", kazala nam je Ecija Ivušić, voditeljica na Extra FM-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za pokretače novog radija pozitivna reakcija slušatelja bila je očekivana jer su istraživanja pokazala da postoji veliki interes za baš ovakvom vrstom radija.

"U 12 sati kako smo krenuli, u prvih pola sata smo dobili jako veliki broj upita oglašivača koji su zainteresirani za reklamni prostor i to nas je ugodno iznenadilo", rekao nam je Antonio-Luka Radanović, direktor i glavni urednik Extra FM-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznenađujuće možda ne bi trebalo biti jer je danas u Zagrebu gotovo pa više narodnjačkih klubova od svih ostalih klubova zajedno, i to na sve ekskluzivnijim lokacijama.

Dok se prije za ludu zabavu na narodnjacima moralo ići u rubne dijelove grada, danas je situacija drukčija. U strogom centru Zagreba, nadomak Botaničkog vrta, sutra gostuje velika turbo folk zvijezda Rada Manojlović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A oni koji možda ne vole toliko Radu, drugu opciju za narodnjake imat će u ovom klubu samo 200 metara dalje, i to točno preko puta Hrvatskog narodnog kazališta.

Pitali smo građane slušaju li narodnjake i imaju li što protiv radija s narodnjacima koji je počeo s radom. "Sve u redu. Tko voli nek izvoli... Pa neka sluša ono tko kaj hoće... Radio može birat svoj program, ima svoju publiku, ja nisam ta publika, ali zašto ne. Imamo jazz radio, rock radio, zašto ne bi imali i narodnjački radio?", neka su od razmišljanja građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno kada takva glazba donosi i veću zaradu, čime se, među ostalim, vodio i Momo u svome klubu.

"Inače sam volio rock, radio sam u diskotekama, i zbog interesa publike ja sam se morao okrenuti na narodnjake. To se i prodaje, ne treba ništa mijenjati, jer gost je tu da bude zadovoljen", kazao nam je Momčilo Jović, vlasnik noćnog kluba "M".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je interes za tu glazbu sve veći, pogotovo među mladima, pokazuju istraživanja prema kojima se na cajkama zabavljao svaki drugi srednjoškolac. Sociolozi su se bavili i njihovim profilima.

"Tako da će vjerojatno oni koji slušaju ili više vole turbo folk ujedno biti oni koji će manje biti tolerantni prema manjinama, češće će se izjašnjavati kao vjernici, možda će se u političkom smislu više izjašnjavati kao desno. Dakle, jedan klasični tradicionalni konzervativni sklop", pojašnjava nam sociolog Sven Marcelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A fan narodnjaka je, prema vlastitom priznanju, i predsjednica Republike. "Uglavnom zabavnjaci, ali narodnjaci kad je fešta", kazala je nedavno.

Zato bi možda korisno bilo zafeštati sa srpskim kolegama - jer što god jedni o drugima govorili političari, predsjednica i Plenković, Vučić i Dačić, glazba nas, kako ispada, ipak spaja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo