Epidemija salmonele / Salmonela u dječjem vrtiću: osmero djece iz Đakova zarazilo se salmonelom

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Pojavila se u jednoj vrtićkoj skupini od 30 djece, no širenje zaraze je zaustavljeno, pa druga djeca "nisu u opasnosti"

26.6.2017.
9:05
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Osmero mališana iz Dječjeg vrtića Đakovo u Ulici Luke Botića zarazilo se salmonelom, zbog koje su neki završili i na bolničkom liječenju, javlja Glas Slavonije.

Služba za epidemiologiju đakovačke ispostave Zavoda za javno zdravstvo potvrdila je da se salmonela javila kod djece te kazala da je sve pod kontrolom. Pojavila se u jednoj vrtićkoj skupini od 30 djece, no od pojave salmonele krajem mjeseca, situacija je stalna i nema promjena. Salmonela se dalje ne širi, a do danas su se neka djeca već i negativizirala, poručili su iz Službe za epidemiologiju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PROČITAJTE VIŠE:

>> Pronađena salmonela u pilećem fileu poljskog proizvođača: proizvod povučen s polica

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Zbog salmonele se povlači svježe pureće mljeveno meso

>> Novi slučaj salmonele: bakterija pronađena u pilećem fileu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Služba je dodala i da ne treba raditi paniku, te da su roditelji ostale djece vrtićke grupe potvrdili da njihova djeca nisu zaražena.

Do bolesti došlo uslijed velikih vrućina. Liječnici su kazali da se radi o bolesti koja "voli ljeto i vrućinu", "bolesti prljavih ruku" koja se može prenjeti kontaktom, te se pojavljuje u termički slabije obrađenoj hrani gdje preživi. Ističe se da zaraza u vrtiću nije uzrokovana vrtićkom hranom, budući da je napravljena analizau hrane, te analiza obrisaka i otisaka u vrtiću i da je sve u pogledu salmonele negativno.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roditelji oboljelih mališana kazali su da im je rečeno da se djeca nisu zarazila u vrtiću, već da su najvjerojatnije bolest donijela od kuće, no nakon testiranja ispalo je da su svi roditelji zaražene djece negativni, piše Glas Slavonije.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo