SLUŠAJTE SAVJETE LIJEČNIKA / Samo lani od bolesti srca umrlo je 23 tisuće Hrvata: 'Tragično je da mnogi umiru u najproduktivnijoj dobi'

Srčane bolesti i dalje su vodeći uzrok smrti u Hrvatskoj, a srčani udar najveći je ubojica na svijetu

30.9.2018.
12:00
VOYO logo

Na Dan srca, koji se obilježava 29. rujna, Josip je odlučio provjeriti u kakvom je stanju njegovo. 

"Očekujem sasvim uredu nalaz i nemam inače problema sa srcem. I prošlo je bezbolno? Bezbolno, sasvim bezbolno", kaže Josip Pilić iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da ima potpuno zdravo srce, uvjerila se i Ivana.

"A nekako mi se učinilo simbolično danas, trebala sam napraviti kontrolu  
još prije nakon nekih preporuka i eto danas se nekako učinilo zgodno, nema narudžbe i nema čekanja", kaže Ivana Josić Dujmić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A i svi pregledi u ovoj poliklinici na Dan srca su besplatni. Baš kao i na glavnom zagrebačkom trgu, gdje su mnogi na EKG i mjerenje tlaka čekali u redovima.

Ili učili kako oživljavati jer bolesti srca najčešći su uzrok smrti u Hrvatskoj, a samo u prošloj godini odnijele su više od 23 tisuće života. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To svakako treba biti alarm i to onaj crveni alarm. Uzrok toga vjerojatno leži u našem sjedilačkom načinu života, stalno smo pod stresom, pogotovo u urbanim sredinama, hranimo se nezdravo, više nemamo niti obiteljskog ručka", objašnjava Ivana Portolan Pajić iz Zaklade Hrvatska kuća srca.

"Mnogi naši pacijenti koji umiru od srčanog ili moždanog udara umiru u najproduktivnijoj životnoj dobi, onda kada bi bili najkorisniji svojim obiteljima i društvenoj zajednici. I to je tragično", kaže Davor Miličić, predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb.

Bolesno srce ima i Vida (9), kojoj je otkriven Brugada sindrom - nasljedna bolest poremećaja srčanog ritma zbog koje je njezin život u opasnosti svakog dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teško se nositi s tim. Sve je dobro do određenog trenutka, dok se ona ne žali na tu neku bol, tada znam da je krenula aritmija i onda sve pada u vodu", kaže Tatjana Herman Smutni.

Vida svoju bolest nije mogla zaustaviti. Ali čak 80 posto bolesti srca može se spriječiti. 

Recite NE pušenju i recite NE alkoholu. Liječnici savjetuju i da se krećete barem pola sata dnevno te da birate zdraviju prehranu, onu mediteransku. A važno je i da ne zaboravite otići na pregled. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi pravilnim ponašanjem i zdravim životom možemo spriječiti ono od čega možemo umrijeti ili ostati invalidi", kaže Miličić.

Od bolesti srca umire 17,5 milijuna ljudi na godinu, a do 2030. moglo bi ih biti čak 23 milijuna. Zato svome srcu dulji i bolji život obećajte već danas.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo