PRAGMATIZAM, A NE IDEALIZAM / Samo petina hrvatskih studenata nikad nije varala na ispitu, a šest posto njih bi platilo za posao

Image
Foto: RTL

Polovica ih se zalaže za novčane kazne i kazneni progon kao metode suzbijanja korupcije

19.11.2019.
13:52
RTL
VOYO logo

Oko šest posto studenata priznalo je da bi bez razmišljanja platili ili se na neki drugi način izborili za posao, a kad bi taj posao bio u tvrtki za koju se pouzdano zna da je korumpirana, samo bi ga 40 posto odbilo, 30 posto se dvoumi i kažu da to 'ovisi' i još ih 23 posto ne zna što bi učinilo, pokazalo je istraživanja o percepciji studenata o korupciji, provedenog u sklopu Međunarodnog tjedna svijesti o prijevarama tijekom kojeg je konzultantska kuća Deloitte Hrvatska organizirala brojna događanja za detekciju stanja i poticanje aktivnosti na suzbijanju prijevara.

Prepisivanje izgleda percipiraju kao solidarnost te ih više od 70 posto dopušta kolegama da od njih prepisuju na testu, a 45,7 posto ih otkriva da su i oni prepisivali od kolega ili iskoristili njihov seminarski rad. Nisu baš nešto osviješteni niti o autorskim pravima: gotovo 46 posto ih je upotrijebilo ideje, dijelove teksta ili rada nekoga autora u vlastitome radu, a jednako toliko ih se služilo nedopuštenim sredstvima na ispitu kako bi bili sigurniji da će ga položiti, prenosi Večernji list.

Nešto više od pet posto donosilo je zdravstvenu potvrdu kao alibi za nepristupanje ispitu, a samo 22,4 posto ispitanih studenata tvrdi da nikada nisu koristili nijedan oblik varanja. Ohrabruje i što ih još 82 posto nikome nije ponudilo mito, a 70 posto bi ih prijavilo korumpirano ponašanje u budućnosti. Polovica ih se zalaže za novčane kazne i kazneni progon kao metode suzbijanja korupcije, a 38 posto bi se oslonilo na podizanje svijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo