'poligon za tjelesnu aktivnost' / Sanja Musić Milanović predstavila projekt za 120 škola koje nemaju dvoranu za tjelesni

Od 878 osnovnih škola njih čak 120 nema sportsku dvoranu pa se nastava tjelesnog odgoja nije održavala. Zato je Zavod za javno zdravstvo osmislio 'Poligon za tjelesnu aktivnost', koji od jeseni stiže u škole

8.6.2015.
22:04
VOYO logo

Učenici nižih razreda iz 120 matičnih osnovnih škola u Hrvatskoj koje nemaju dvoranu za tjelesni odgoj dobit će do kraja lipnja pakete s kompletima didaktičke opreme s kojom će svakodnevno moći odraditi tjelovježbu u svega 30-ak kvadratnih metara, najavljeno je u ponedjeljak na predstavljanju projekta "Poligon za tjelesnu aktivnost djece".

Još uvijek 120 matičnih škola od ukupno 878 (ne računajući područne) nemaju školske dvorane, a dok se taj problem ne riješi, cilj nam je bio osigurati djeci uvjete za svakodnevno vježbanje u prostoru škole, kazala je idejna začetnica i voditeljica projekta Sanja Musić Milanović iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, obraćajući se ravnateljima osnovnih škola koje nemaju sportske dvorane, okupljenima u zagrebačkoj osnovnoj školi "Matija Gubec".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Škole će komplete s opremom dobiti tijekom lipnja, edukacija za timove učitelja i kineziologe škola obavit će se do početka nove školske godine, tako da se u rujnu oprema već može koristiti i krenuti s vježbanjem, kazala je Musić Milanović.

"Poligon za tjelesnu aktivnost" provodio se tijekom šest mjeseci kao pilot-projekt u 12 osnovnih škola, u urbanim i ruralnim područjima Hrvatske, gdje se pokazalo da se komplet s didaktičkom opremom za vježbanje (čunjići, obruč, marama i sl.) može uspješno koristiti za tjelovježbu u učionici, hodniku, ispred škole, u bilo kojem prostoru gdje se može osigurati 30-ak kvadrata praznog prostora. Komplet je prijenosni, stane u jedan kovčeg i može se i iznositi iz škole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cilj korištenja poligona jest potaknuti svakodnevnu tjelesnu aktivnost kod djece u školi jer ih mi, nakon razigrane vrtićke dobi, od prvog dana škole zapravo učimo sjedilačkom stilu života koji uzrokuje debljinu, a kasnije i kronične nezarazne bolesti", napomenula je Musić Milanović.

Podsjetila je da je debljina među našim učenicima, kao i u svim mediteranskim zemljama, rastući problem zadnjih godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poligoni su trenutno najbolje rješenje s kojima se može potaknuti školsku djecu na redovito vježbanje i stjecanje zdravih navika i u školama koje nemaju odgovarajuće prostore", složio se ministar zdravlja Siniša Varga.

Provođenje toga projekta pozdravio je i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar kazavši kako je žalosna činjenica da još uvijek 120 matičnih škola nema dvoranu za tjelesni odgoj, a dok se taj problem ne premosti, inicijativa koju su potaknuli Ministarstvo zdravlja i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, u sklopu provedbe Nacionalnog programa "Živjeti zdravo", najkvalitetnije je rješenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mornar je pritom napomenuo da je zadaća Ministarstva obrazovanja osigurati novac za plaće osoblju škola, ali je opremanje škola u nadležnosti osnivača - općina, gradova, županija.

Ukupna vrijednost 120 kompleta opreme za poligon je oko milijun kuna, sredstva za kupnju Hrvatski zavod za javno zdravstvo je osigurao uz pomoć Ministarstva zdravlja, a Ministarstvo obrazovanja uz pomoć Agencije za odgoj i obrazovanje osigurat će edukaciju nastavnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt je pozitivno ocijenio i Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Kineziološki fakulteta i Fakulteta strojarstva i brodogradnje, koji je testirao opremu.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo