granični spor / Savudrijski ribari: 'Slovenija želi legitimirati ono što su uspjeli ukrasti kroz arbitražu'

Image
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Nezavisni odvjetnik smatra da Europska unija nije nadležna za hrvatsko-slovenski granični spor

12.12.2019.
10:43
Dusko Marusic/PIXSELL
VOYO logo

Savudrijski ribari pozdravljaju mišljenje nezavisnog odvjetnika najvišeg europskog suda, koji se složio s Hrvatskom da Europska unija nije nadležna za hrvatsko-slovenski granični spor i nadaju se kako će ona pridonijeti bržem rješavanju spora.

Hrvatski ribari trpe već 28 godina

"Logično je da u konačnici postoji takvo stajalište jer Slovenija, kroz različite postupke i sudove, želi legitimirati ono što su uspjeli ukrasti kroz arbitražni postupak", izjavio je za novinare savudrijski ribar Danilo Latin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocijenio je da su hrvatski ribari zasigurno najveće žrtve cijelog postupka i da trpe već 28 godina, netko više, netko manje. Stoga, smatra on, logično je da u nekim trenucima ribarima gube kontrolu.

I dok politika traži rješenje za granični spor, hrvatski ribari i dalje love do sredine Savudrijske vale i dobivaju kazne iz Slovenije. Dosad su ih primili nekoliko tisuća u ukupnom iznosu od više milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrijedi međunarodno, ne europsko pravo

Scenarij na moru, objašnjava Latin, je uvijek isti  hrvatski ribari love u pratnji policije, slovenska policija i inspektor dolaze do njih, slikaju, upozoravaju i šalju redovito kazne na kućnu adresu.

"Ta situacija na moru teško se može riješiti. Bilo bi krajnje vrijeme da Slovenci love s njihove strane, mi s naše, dok se to ne sredi, ako će se ikada i srediti", dodao je Latin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezavisni odvjetnik Suda EU-a objavio je u srijedu kako smatra da sud nije nadležan u sporu, prihvativši argumente Hrvatske da se na taj slučaj ne može primijeniti europsko, nego međunarodno pravo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo