ideje za petak? / SDP razmatra metodu filibusteringa kako bi omeli planove HDZ-a i Mosta?

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Iz SDP-a navodno dopiru glasine kako namjeravaju sabotirati sjednicu Sabora u petak

10.10.2016.
18:11
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Kako u SDP-u nisu zadovoljni što HDZ i Most šalju poruke da će u petak bez javne rasprave i formiranja saborskih odbora izglasati pet Mostovih jamstava, N1 neslužbeno doznaje da na Iblerovom trgu razmatraju filibustering. Riječ je o metodi koja se koristi u američkom Senatu, a podrazumijeva da zastupnik ili zastupnica govori satima kako bi se obstruiralo donošenje zakona. 

"Ne postoji izričita poslovnička odredba koja bi branila takvo postupanje. Ali nije u skladu s demokracijom i parlamenarnom procedurom da se zakoni u Saboru donose bez da budu raspravljeni na matičnim radnim tijelima i na doboru za zakonodavstvo. Podsjetit ću da je nakon prošlih parlamentarnih izbora upravo Most tražio da se o svakom zakonu provodi javna rasprava. Mi ukazujemo da je to potrebno učiniti jer tako kršimo i stajalište koje je zauzeo Ustavni sud", rekao je Peđa Grbin za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"SDP će vrlo jasno upozoriti na postojanje potrebe savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, upozorit ćemo na sve nedostatke tih zakona, pogotovo onaj o smanjenju sredstava lokalne samouprave. I ako unatoč tome vladajući donesu te zakon, pokrenut ćemo postupke pred Ustavnim sudom za njihovu ocjenu", dodao je. 

Komentirao je za N1 i najavu Mosta da će se zastupnici kažnjavati s 500 kuna ako neće biti na izglasavanju zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Most već neko vrijeme uvodi novine u liberalnu demokraciju. Most očito smatra da oporba ne smije koristiti oružje koje joj je na raspolaganju, a to je opstrukcija. Naravno da nešto treba poduzeti glede dolaska zastupnika na sjednice. Ali kažnjavati zastupnike koji svoj politički stav izražavaju na način da opstruiraju glasovanje o zakonu, kao što je SDP učinio kada je spriječio izglasavanje zakona o povećanju dopunskog osiguranja, nije u duhu demokracije", naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo