ČLANICE MOŽEMO! PORUČILE BERNARDIĆU / 'Šef SDP-a poručio ženama da će dobiti priliku u budućnosti. Mi njemu poručujemo - da je on prošlost'

Image
Foto: RTL/FB/Možemo/PIXSELL

Politička platforma Možemo! upozorila je na ključne probleme ekonomske nejednakosti žena u Hrvatskoj

7.3.2020.
14:21
RTL/FB/Možemo/PIXSELL
VOYO logo

Koordinatorica političke platforme Možemo! Sandra Benčić poručila je u subotu predsjedniku SDP-a Davoru Bernardiću kako je svojom izjavom "da žene ne mogu biti koordinatorice za izbore jer to moraju raditi iskusni muškraci", ponizio sve žene u SDP-u, ali i sve ostale koje svaki dan koordiniraju "na tisuće stvari".

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je ženama poručio da će dobiti priliku u budućnosti, a mi njemu poručujemo - da je on prošlost. A mi smo budućnost - sada", rekla je Benčić referirajući se na intervju u kojem je Bernardić rekao da "koordinatorstvo nije za eksperimentiranje, da taj posao moraju obaviti dokazani operativci na terenu". 

"Poručujemo mu i da nećemo čekati ni njega, ni njemu slične da nam daju priliku. Mi je same uzimamo, a realizirat ćemo je tako da ćemo njega i njemu slične poslati u ropotarnicu povijesti već na sljedećim izborima", rekla je Benčić na konferenciji za medije u povodu Međunarodnog dana žena. 

Kritike je uputila i aktualnoj Vladi upozorivši da na sve moguće načine ženama onemogućava da pomire privatni i poslovni život te je apostrofirala veliku pobjedu ostvarenu ovaj tjedan. Uspjele smo natjerati Hrvatski zavod za zapošljavanje da iz ugovora o potporama za zapošljavanje makne odredbu koja je ženama ukidala subvencije ako bi ostale dulje od šest mjeseci na rodiljnom dopustu, objasnila je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članica Inicijativnog odbora Možemo! Marija Brajdić Vuković upozorila je kako žene godišnje u prosjeku zarade 13.500 kuna manje nego muškarci te kako se to odražava i na mirovine. Navela je kako treba stvoriti uvjete u kojima će se jaz u plaćama smanjivati te kažnjavati poslodavci koji žene manje plaćaju nego muškarce. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ana Alapić, majka djeteta sa spinalnom mišićnom atrofijom koja se izborila za dostupnost lijeka Spinraza za sve oboljele u Hrvatskoj, upozorila je na poziciju majki njegovateljica koje za 24-satnu skrb za svoju djecu primaju naknadu od 2500 kuna, što je za 750 kuna manje o minimalne plaće. "Na taj iznos će se jednog dana obračunavati mirovina, što znači da ćemo kao i cijelo ovo vrijeme biti u siromaštvu", kazala je Alapić i poručila da ne postoji sustavna skrb koja bi djeci omogućila obrazovanje i rehabilitaciju, a majkama rad. 

Članica Upravnog odbora Možemo! Nives Miošić upozorila je na nepravednost odredbe o izjednačavanju dobi za umirovljenje za žene i muškarce s obzirom na to da žene na tjednoj razini odrade u prosjeku 46,5 sati neplaćenih kućanskih poslova, a muškarci 22 sata. "Unutar 40 godina punog radnog staža, žene odrade nešto više od 10 godina neplaćenog rada, a muškarci samo  pet", rekla je Miošić i istaknula da to nije fer i da tu nepravdu treba ispraviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S konferencije za medije članice Možemo! pozvale su sve žene da u nedjelju izađu na ulice diljem zemlje i traže jednakost - sada! A one iz Zagreba pozvala je da dođu na Noćni marš koji počinje u 17:30 i kreće s Trga žrtava fašizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo