JURE ŠUNDOV / Šef splitskog gradskog vijeća i Kerumov čovjek ide u zatvor? Navodno je oštetio državu za više od 200 000 kuna

Image
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

"Moj komentar je da sam ja građanin kao i svaki drugi. Pred Ustavom i svim zakonodavnim tijelima imam ista prava kao i svi"

31.5.2018.
7:40
Miranda Cikotic/PIXSELL
VOYO logo

Tri i pol mjeseca nakon otvaranja istrage, Općinsko državno odvjetništvo podiglo je jučer optužnicu protiv Jure Šundova, 58-godišnjeg aktualnog predsjednika splitskoga Gradskog vijeća, zbog prijevare države i štete veće od 270 tisuća kuna te mu prijeti kazna zatvora od jedne do osam godina zatvora.

Naime, terete ga da je 30. prosinca 2005. godine, a kako bi se neosnovano znatno materijalno okoristio, podnio nadležnom tijelu pismeni zahtjev za priznavanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida i priložio 16 neistinitih liječničkih nalaza, lažno prikazujući da se psihijatrijski liječio od 18. srpnja 1997. godine do podnošenja zahtjeva i da o tome postoji vjerodostojna medicinska dokumentacija iako je znao da to nije istina i da se priloženi nalazi ne odnose na njegovo liječenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je izvijestilo ODO Split, "članovi liječničkog povjerenstva su mu, ne sumnjajući u istinitost i vjerodostojnost priloženih liječničkih nalaza, utvrdili postojanje PTSP-a kao bolesti koja je osnova za priznavanje postotka oštećenja organizma od 30 posto".

Na temelju liječničkih nalaza, 27. prosinca 2007. doneseno je rješenje kojim se Šundovu od 1. siječnja 2006. godine priznaje svojstvo hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata IX. skupine s 30 posto oštećenja organizma uslijed bolesti zadobivene u obrani suvereniteta Republike Hrvatske i pravo na osobnu invalidninu u mjesečnom iznosu od 153 kune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na osnovi tog rješenja i rješenja donesenih u postupku nastavnog priznavanja istog statusa, koja su utemeljena na rješenju od 27. prosinca 2007., od 1. siječnja 2006. do 30. travnja 2018. okrivljeniku je isplaćen ukupni iznos od 22.644 kune na ime osobne invalidnine, a od 2008. do 2016. godine, zbog korištenja olakšice za hrvatskog ratnog vojnog invalida 30 posto, pri utvrđivanju poreza na dohodak umanjene su godišnje obveze poreza i prireza u ukupnom iznosu od 248.120,73 kune", navodi se u očitovanju Općinskog državnog odvjetništva. 

"Ja vam to uopće ne želim komentirati, nisam ni dosad, neću ni odsad. Sve što sam imao reći na tu temu sam rekao", kazao je novinarima Slobodne Dalmacije jučer Šundov kad smo ga upitali zna li da je sad i službeno optužen. A kad već nije htio jučer ništa reći, podsjetimo se što je Šundov govorio kad je policija podigla kaznenu prijavu u rujnu 2017. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moj komentar je da sam ja građanin kao i svaki drugi. Pred Ustavom i svim zakonodavnim tijelima imam ista prava kao i svi. Nisam optužen ni osuđen. Hoće li se voditi postupak i radi li netko svoj posao, to ne mogu komentirati njihov posao. A to da ja imam posljedice iz Domovinskog rata na temelju 1982 dana provedena u obrani, a od toga 1917 dana u borbenom sektoru, imam. Podsjetit ću građane da sam vodio demonstracije 6. svibnja 1991. pred Banovinom, gdje je bilo oko 100 tisuća Splićana. U tom trenutku jugoslavenska vojska i jugoslavenska država bile su netaknute. Sukobio sam se s Jugoslavijom, kompletnom njenom infrastrukturom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo