JURE ŠUNDOV / Šef splitskog gradskog vijeća nakon podignute optužnice: 'Podnosim neopozivu ostavku'

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Naime, terete ga da je 30. prosinca 2005. godine, a kako bi se neosnovano znatno materijalno okoristio, podnio nadležnom tijelu pismeni zahtjev za priznavanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida

31.5.2018.
10:54
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik splitskog Gradskog vijeća i član Kerumovog HGS-a, Jure Šundov, podnio je u četvrtak ujutro neopozivu ostavku na svoju funkciju, a što je priopćio na Radio Splitu.

Naime, svemu je kumovala optužnica Općinskog državnog odvjetništva prema kojoj se 58-godišnjeg Šundova tereti zbog prijevare države i štete veće od 270 tisuća kuna, a za što mu prijeti kazna zatvora od jedne do osam godina zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, terete ga da je 30. prosinca 2005. godine, a kako bi se neosnovano znatno materijalno okoristio, podnio nadležnom tijelu pismeni zahtjev za priznavanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida i priložio 16 neistinitih liječničkih nalaza, lažno prikazujući da se psihijatrijski liječio od 18. srpnja 1997. godine do podnošenja zahtjeva i da o tome postoji vjerodostojna medicinska dokumentacija iako je znao da to nije istina i da se priloženi nalazi ne odnose na njegovo liječenje.

Kako je izvijestilo ODO Split, "članovi liječničkog povjerenstva su mu, ne sumnjajući u istinitost i vjerodostojnost priloženih liječničkih nalaza, utvrdili postojanje PTSP-a kao bolesti koja je osnova za priznavanje postotka oštećenja organizma od 30 posto".
Na temelju liječničkih nalaza, 27. prosinca 2007. doneseno je rješenje kojim se Šundovu od 1. siječnja 2006. godine priznaje svojstvo hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata IX. skupine s 30 posto oštećenja organizma uslijed bolesti zadobivene u obrani suvereniteta Republike Hrvatske i pravo na osobnu invalidninu u mjesečnom iznosu od 153 kune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na osnovi tog rješenja i rješenja donesenih u postupku nastavnog priznavanja istog statusa, koja su utemeljena na rješenju od 27. prosinca 2007., od 1. siječnja 2006. do 30. travnja 2018. okrivljeniku je isplaćen ukupni iznos od 22.644 kune na ime osobne invalidnine, a od 2008. do 2016. godine, zbog korištenja olakšice za hrvatskog ratnog vojnog invalida 30 posto, pri utvrđivanju poreza na dohodak umanjene su godišnje obveze poreza i prireza u ukupnom iznosu od 248.120,73 kune", navodi se u očitovanju Općinskog državnog odvjetništva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike