potresi objašnjeni / Seizmolog Kuk za RTL: 'Često se događa da blizina potresa jednog područja aktivira druge rasjede'

Potresna područja u Hrvatskoj su šire zagrebačko područje, šire riječko područje i cijelo južno priobalje

3.1.2021.
19:35
VOYO logo


Još od prvog zagrebačkog potresa u ožujku pitamo se što se to događa duboko ispod Hrvatske. Prije nekoliko dana dobro smo osjetili da postoji još jedan rasjed pod Banovinom. Jutros se pak opet probudio onaj pod Zagrebom. 

''Kada kažemo da se aktiviralo epicentralno područje u Pokuplju, znači potresi se javljaju na već postojećim rasjedima.  Rasjed oko Petrinje je uzrok cijele ove serije potresa'', pojasnio je seizmolog Krešimir Kuk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Hoće li se ikad moći predvidjeti? /

Veliki vodič: Sve što trebate znati o potresima, za RTL.hr piše seizmolog Krešimir Kuk

Image
Hoće li se ikad moći predvidjeti? /

Veliki vodič: Sve što trebate znati o potresima, za RTL.hr piše seizmolog Krešimir Kuk

Zagrebački i petrinjski rasjedi nisu direktno povezani, u smislu da će pomak jednog direktno potaknuti pomak drugog. No često se događa da blizina potresa nekog epicentralnog područja aktivira rasjede, tj. mjesto koje je već spremno generirati potres. 

''Za potres je potrebna nakupljena određena količina energije koja će se pomakom na rasjedu osloboditi'', pojasnio je Kuk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Seizmološka služba objavila je video o svim potresima koji su se dogodili na petrinjskom području 28. i 29. prosinca prošle godine.Kuk pojašnjava kako kad počne serija potresa, na početku se ne zna da je riječ  seriji niti koliko dugo će ona trajati. 

''Potresi se kod nas stalno događaju i nema načina da bi se pretkazalo da li jedan ili nekoliko potresa na istom epicentralnom  području znače početak neke serije i da će uslijediti neki jači potres. Zna se da će nakon jačeg potresa uslijediti serija manjih. Nekad je taj najjači potres prvi, nekad se dogodi da imamo nekoliko jačih potresa'', rekao je Kuk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potresna područja u Hrvatskoj su šire zagrebačko područje, šire riječko područje i cijelo južno priobalje. Najjači potresi očekuju se u južnom priobalju. 

Najmanje šanse za potres su u istočnim djelovima Slavonije, Baranje i na istarskom poluotoku.Naši krajevi i u seizmički aktivnijima u Europi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Za generirati potres jačine od oko 6 stupnjevva po Richteru potrebno je vrijeme i potrebna je energija. Velika je vjerovatnost da je ovo što se sad dogodilo potrošilo veliku veličinu te energije, vrlo je mala vjerojatnost da bi se na tom području  mogao dogoditi još jedan tako jaki potres'', rekao je Kuk.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo