potvrdio sam šeks

Šeks tužio Hrvatsku sudu u Strasbourgu zbog Tuđmanovih dokumenata i Kolinde Grabar-Kitarović. Da, dobro ste pročitali

Pristup dijelu dokumenata nije mu odobren uz obrazloženje da je riječ o tajni, a tu su odluku kasnije potvrdili Upravni i Ustavni sud

Image
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Hina/ 15.2.2021. u 16:38

Političar Vladimir Šeks potvrdio je u ponedjeljak da je Hrvatsku tužio Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu jer mu nije dozvoljen pristup dokumentima predsjednika Franje Tuđmana, poručivši da je u nacionalnom interesu da se to razdoblje moderne povijesti razotkrije, a ne da se skriva.

Riječ je o dokumentima iz arhiva Ureda predsjednika RH koje je Šeks zatražio u vrijeme bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Pristup dijelu dokumenata nije mu odobren uz obrazloženje da je riječ o tajni, a tu su odluku kasnije potvrdili Upravni i Ustavni sud.

U izjavi Hini Šeks je kazao da su Upravni i Ustavni sud "iz nekih čudnih razloga potpuno pogrešno utvrdili da bi objavljivanje transkripata predsjednika Tuđmana ugrozilo nacionalnu sigurnost" i štetilo nacionalnim interesima pa mu jedno preostaje to pitanje riješiti na europskoj razini.

Precizirao je da se radi o 29 transkripata razgovora predsjednika Tuđmana s različitim državnicima ili političarima iz 1992. i 1993. godine za koje mu je uskraćeno da ih dobije na uvid, a koji su mu potrebni za memoare.

"Dobio sam na stotine i stotine takvih dokumenata koje sam legalno koristio u svom znanstvenom i stručnom radu i oni su objavljeni, a za ove iz nekih čudnih razloga, meni neobjašnjivih, rečeno je da u tih 29 transkripata, poput razgovora predsjednika Tuđmana s vodstvom HDZ-a Brodsko-posavske županije ili sa zajednicom prognanika, da bi to ugrozilo nacionalnu sigurnost, sada odnosno prije godinu, dvije dana", rekao je Šeks.

"Mi nemamo razloga ničim se stidjeti borbe hrvatskog naroda"

Ustvrdio je da su sudske instance donijele odluku arbitrarno i neutemeljeno na zakonu te da su napravili pogrešku kad su tu dokumentaciju zatvorili za javnost.

Upravo se čita

Image
tri vrste u hrvatskoj

Od ugriza zmije u Hrvatskoj umrle su tri osobe, među njima i beba. Ako vidite otrovnicu, ovo morate znati

Kaže da ne može dokučiti zbog čega mu je uskraćena dokumentacija i da je to izvan racionalnog diskursa jer je u najvećem interesu hrvatske države da se taj dio razdoblja hrvatske moderne povijesti potpuno razotkrije, a ne da se skriva.

"Mi nemamo razloga ničim se stidjeti borbe hrvatskog naroda za hrvatsku državu i zamagljivanje samo otvara put onima koji krivotvore hrvatsku borbu za državnost, slobodu i suverenost", zaključio je Šeks.

Njegova odvjetnica Višnja Drenški Lasan izjavila je da je Šeks podnio aplikaciju Europskom sudu za ljudska prava koji ju je razmotrio i napravio izvod iz činjenica te odredio da pravna zastupnica Republike Hrvatske treba odgovoriti najkasnije do 20. svibnja ove godine.

"Nakon odgovora obrane tuženika slijedi naše mišljenje, a potom će o spisu dalje odlučivati vijeće od šest sudaca koji će donijeti presudu", kazala je odvjetnica pojašnjavajući praksu suda u Starsbourgu.

Hina/ 15.2.2021. u 16:38

Više s weba

Pročitajte još

Image
JVP ZADAR

VIDEO Gori kod Nina: Požar izbio na jednoj farmi pa se proširio i na šumu. Gase ga dva aviona

Više s weba