'pravda zadovoljena' / Serge Brammertz za RTL: 'Mladićevo ponašanje u sudnici nije me iznenadilo, svašta smo od njega doživjeli u ovih pet godina suđenja'

Glavni haški tužitelj Serge Brammertz za RTL: 'Mladićevom presudom pravda je zadovoljena, a njegovo današnje ponašanje u sudnici nije me iznenadilo'

22.11.2017.
22:38
VOYO logo

Krvnik iz Srebrenice nije bio u haškoj sudnici da čuje presudu doživotnog zatvora, jednu od rijetkih koju je haški sud ikad izrekao. 

Napravio je incident zbog kojega ga je sudac udaljio iz sudnice pa je izricanje presude za genocid i ratne zočine pratio iz susjedne prostorije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Time nam je i uskratio zadovoljstvo da ga vidimo kako se  suočava s istinom.

Bez zlotvora u sudnici, narodi Balkana konačno su čuli najiščekivaniju hašku presudu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vojskovođa bosanskih Srba na početku je bio u sudnici i s vidljivim prezirom prema sucu slušao sve što on govori, a baš prije nego što je Alphonse Orie krenuo obrazlagati Mladićevu odgovornost, oglasio se branitelj.

Pauza od pet minuta produžila se na 45, tijekom kojih su Mladića pregledali liječnici i, kako je rekao branitelj, izmjerili mu visok tlak, zbog čega su tražili prekid ili izricanje presude bez čitanja obrazloženja. Sudac to nije prihvatio, na što je Mladić ustao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudac je nedugo zatim nastavio. Potvrdio je krivnju u 10 od 11 točaka optužnice, sudjelovanje u četiri udružena zločinačka pothvata, uključujući genocid u Srebrenici i  opsadu Sarajeva, uz napomenu - bez Mladića zločini ne bi bili počinjeni na način na koji su počinjeni. Iako Miloševića i druge iz vrha vlasti Srbije nije spomenuo kao sudionike zločinačkog poduhvata, Orie je ipak naveo.

Obitelji žrtava od jutra su se okupljale pred zgradom Suda, čak su se sami sukobili s provokatorom koji je želio razviti srpsku zastavu. No, nakon objave kazne doživotnog zatvora, veselje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su svi redom ponavljali da im je žao što je izostala presuda za genocid u općinama istočne Bosne, dugo očekivana kazna ipak ih je zadovoljila.

Jedan od onih koje je cijeli svijet vidio u logoru pod kontrolom Mladićeve vojske, gotovo četvrt stoljeća kasnije ima osmijeh na licu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni haški tužitelj presudu je nazvao prekretnicom u povijesti Suda i međunarodne pravde.

"Kada sam stigao 2008. neuhićenje Karadžića i Mladića bilo je glavni izazov. U posljednjih deset godina bilo je moguće uhititi ih, presudu Karadžiću dobili smo prošle godine, a danas i prvostupanjsku presudu Mladiću - doživotnu kaznu. Dakle, zadovoljni smo s današnjom odlukom", poručio je Serge Brammertz, glavni haški tužitelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladić je iza sebe ostavio na tisuće žrtava. Njihovim obiteljima nitko ih ne može vratiti, ali nakon 22 godine večeras će malo mirnije spavati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo